Den D Miloše Zemana: Ano, budu kandidovat! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Den D Miloše Zemana: Ano, budu kandidovat!

Kdo by se mohl Zemanovi postavit?
Kdo by se mohl Zemanovi postavit? (Foto: ČTK)

Jako výstřel děla! Tak chtěl prezident Miloš Zeman (72), aby zaznělo jeho rozhodnutí o opětovné kandidatuře. A povedlo se. Svým přátelům na akci ve Španělském sálu Pražského hradu na oslavě 4. výročí jeho inaugurace řekl rozhodné: „Ano!“. A ačkoli skromně dodal, že se roku 2018 mandát obhájit »pokusí«, podle odborníků jsou jeho šance více než velké...

„Politická prohlášení by měla zaznít jako výstřel z děla. Proto vám oznamuji, že jsem se rozhodl znovu kandidovat na funkci prezidenta České republiky,“ řekl Zeman tisícihlavému davu po hodinovém koncertě. Více své motivace osvětlí na dnešní tiskové konferenci pro novináře. Dosud ale vše podmiňoval zejména zdravotním stavem (Zeman má cukrovku a neuropatii v chodidlech, kvůli čemuž musí chodit o hůlce). Zároveň si chtěl nechat poradit od svých nejbližších spolupracovníků a ti mu už před několika týdny doporučili, ať do klání jde.

Buldozer Zeman

„Za předpokladu, že Miloš Zeman bude skutečně kandidovat na své druhé prezidentské období a že nenastane žádná mimořádná událost, která by dramaticky podlomila důvěru, kterou ve vztahu k němu jako k prezidentovi vyjadřuje lehce nadpoloviční většina občanů, je dost obtížné si představit, že by jej v přímé volbě mohl jakýkoli protikandidát porazit,“ řekl pro Info.cz sociolog Jan Červenka. Jak se rozhodl, to měl včera Zeman oznámit nejprve svým příznivcům na akci na Pražském hradě. Dnes to zopakuje i veřejnosti.

K petici občanku

Zemanovy protikandidáty lze rozdělit do dvou skupin. V první jsou ti, co jasné slovo zatím neřekli, lidé v druhé skupině už mají jasno – jdou do toho! Sem patří třeba textař a podnikatel Michal Horáček nebo lékař Marek Hilšer. Všichni občanští kandidáti (tedy ti, co půjdou cestou sběru hlasů pod peticí, kdy nutné je mít 50 tisíc podpisů, pozn. red.) měli dosud svázané ruce. Nevěděli totiž, zda budou muset k podpisům mít i čísla občanek, proto zatím vyčkávali.

„Původně jsem si myslel, že je to klasický český šlendrián, ale postupně se začínám domnívat, že je to záměr,“ napsal Aha! už dříve Horáček. Teprve ve středu novelu volebního zákona schválil Senát. „Pokud po schválení zákona bude na jejich získání dostatek času pro jiné kandidáty – včetně pana Zemana, jak oznámil – bude to více než dostatek času i pro mne,“ nevzrušuje se další z možných kandidátů, podnikatel Igor Sládek.

Kdo by se mohl Zemanovi postavit?
U dalších možných kandidátů – ať už potvrzených anebo těch, o nichž se spekuluje – hraje podle sázkařů roli hlavně to, jak často se objevují na veřejnosti. Zatím ale není jisté, kolik se jich do kampaně pustí.

Jak si tedy stojí ostatní?
*Michal Horáček (64), kurz 6,1:1
*Jiří Drahoš (68), kurz 6,5:1
*Petr Robejšek (68), kurz 15:1
*Jiří Pospíšil (41), kurz 21:1
*Jan Švejnar (64), kurz 22:1
*Zdeněk Škromach (60), kurz 30:1
*Igor Sládek (61), kurz 40:1
*Tomáš Halík (68), kurz 82:1
*Marek Hilšer (40), kurz 200:1
*Jana Yngland Hrušková (58), kurz 2500:1
*Miroslav Sládek (66), kurz 3223:1

Párty na Hradě: Babiš Zemana odmítl!
Akce jen pro zvané a jen pro ty, co podporují nebo jsou příznivci Miloše Zemana. Tak Hrad pojal oslavu čtvrtého výročí Zemanovy inaugurace spojené s koncertem vážné hudby a rautem za 400 tisíc korun. Seznam hostí do poslední chvíle tajili, poslední takové akce se zúčastnilo na 900 lidí. Podle některých médií pozvání odmítl třeba Andrej Babiš (62, ANO).



Přečtěte si
jity
10. 3. 2017 • 13:51

To jsi mu měl měl vyměnit ty kalhoty, nebo dát plenu.

aveneta
10. 3. 2017 • 11:38

Prezident.... no to není hlavní postava určující směrování tohoto státu.... to ovlivňují jiné aparáty a skupiny on se jen může vyjádřit k tomu či onomu....

ararat
10. 3. 2017 • 11:05

Nic pro lidi neudělal je zbytečně placený politik,je starý a senilní,vrávorájící prochcený dědek.....no uvidíme jak obstojí,můj hlas nedostane ani omylem,je to lhář manipulátor a už neschopný vládnout a zastávat post presidenta...stydím se za něj bolševik

oldedek
10. 3. 2017 • 11:03

Hlavně aby se nám čím dál víc nepochc..(pardón - nepočůrával) ... Už jsem ho viděl chodit s počůranými kalhotami v Kladně před lidmi - ale jinak je zdravotně "stabilizovaný" ... http://g.cz/pomoceny-zeman-se-siri-jako-ohen-ktery-nelze-zastavit#

6010
10. 3. 2017 • 10:07

To je dobře.Hlavně né toho namistrovaného Horáčka.I jiní případní kandidáti jedna hrůza.Zemana máme již prověřeného, obstál dobře, tak proč né ?

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.