Boj proti vysokému cukru přírodní cestou? Pomůže zázvor nebo skořice | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Boj proti vysokému cukru přírodní cestou? Pomůže zázvor nebo skořice

 (shutterstock)

Cukrovka sužuje velkou část populace, jedná se zatím o nevyléčitelné onemocnění, které u těžších případů vyžaduje léčbu v podobě pravidelné aplikace inzulínu. Pro úspěšný boj s nemocí je třeba ji včas odhalit. A dodržovat pravidla. Jinak hrozí vážné zdravotní komplikace.

Pro diabetiky je zásadní dodržování diabetické diety. Hlavní je vyloučit potraviny obsahující sacharidy – cukr, med, džem, čokoláda, cukrovinky, a současně omezit příjem tuků. Dále je důležité jíst pravidelně, častěji a menší množství. Vhodné jsou potraviny s vysokým obsahem vlákniny (zelenina, ovoce, celozrnné pečivo, vločky) – při jejich konzumaci nedochází k vysokému vzestupu hladiny krevního cukru a déle přetrvává pocit sytosti. Hladina cukru v krvi nesmí kolísat, to by mohlo mít za následek i vážné akutní, život ohrožující stavy.

PODPOŘÍ LÉČBU
Kromě standardní léčby předepsané lékaři lze využít účinků některých bylin nebo hub, které pomáh jí udržovat zdravou hladinu cukru v krvi. Významným pomocníkem s anti- diabetickými účinky může být lupenatá houba hnojník obecný (Coprinus comatus), chebule srdčitá, zázvor nebo skořice.

DIABETES V ČESKU
V Česku se léčí s cukrovkou téměř 900 tisíc obyvatel a mnoho lidí o svém onemocnění vůbec neví. Podle odborníků denně přibývá 150 nových případů cukrovky, čímž se v Evropě zařazujeme mezi země s nejvyšším počtem nemocných.

CHUTNAJÍ A LÉČÍ

HNOJNÍK OBECNÝ (Coprinus comatus) – lupenatá houba, u níž bylo v rámci klinických studií prokázáno, že při dlouhodobé konzumaci pomáhá snižovat hladinu krevního cukru. Tuto vlastnost má díky minerální látce vanadu, který je obsažen jak v myceliu houby, tak v plodnicích. Navíc hnojník zlepšuje chuť k jídlu, krevní oběh a je i přírodní prevencí aterosklerózy.


CHEBULE SRDČITÁ (Tinospora cordifolia) – vytrvalý popínavý keř, který pochází z Indie. Z rostliny se používají kořen a list, připravuje se z ní čaj. Kromě antidiabetických účinků posiluje imunitní systém, pomáhá chránit zdraví plic a jater proti toxinům.
SKOŘICE – aromatická kůra skořicovníků, stálezelených tropických stromů. Vyrábí se z ní koření, ale je ideální i do bylinných čajů. Z pohledu léčivých účinků pomáhá udržet zdravou hladinu cukru v krvi a zdravou váhu. Obsahuje antioxidanty, látky s

protizánětlivým účinkem, používá se jako přírodní prevence proti onemocněním srdce.
ZÁZVOR – oddenek rostliny zázvoru pravého (Zingiber officinale). Vyznačuje se všestrannými účinky, a to mj. antibakteriálními a protizánětlivými, dále přispívá k přirozené obranyschopnosti těla, podporuje imunitní systém, ale i trávení, což souvisí i s vylučováním inzulínu. Užijete ho také při nevolnostech i snaze zhubnout. Má také schopnost stimulovat krevní oběh, díky tomu působí i jako afrodiziakum.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.