Dnes je celosvětový Den divoké přírody: 7 výletů mimo civilizaci! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 7. května 2024

Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství

Dnes je celosvětový Den divoké přírody: 7 výletů mimo civilizaci!

Brdy
Brdy (Foto scom)

I v Česku se dá najít řada míst, kde neuslyšíte zvuky civilizace, v noci je opravdová tma a za celý výlet nemusíte potkat živáčka. Společně s portálem Mapy.cz jsme vytipovali ta nejzajímavější místa. Den divoké přírody je sice dneska, ale i o víkendu můžete vyrazit na výšlap.

1)    Drsné Jeseníky
Mezi městy Vrbno pod Pradědem a Jeseník se nachází krásná oblast plná vysokých kopců, zřícenin starých hradů i močálů. Během takřka 30kilometrové trasy zde nepotkáte žádnou civilizaci. Doporučujeme navštívit hřbitov zajatých vojáků Rudé armády, zříceninu hradu Koberštejn nebo mechová jezírka a rašeliniště Rejvíz.

2)    Český les
Unikátní divočinou je i CHKO Český les, konkrétně území mezi Tachovem a německými hranicemi. Vyrazit můžete z poslední české obce Lesná přímo na západ k »čáře«. Čeká na vás zřícenina hradu Šelmberk a rozhledna Havran, romantická samota Ostrůvek s dřevěnou lesní kaplí i rezervace Farské bažiny. A hlavně desítky kilometrů neobydlenou přírodou.

3)    Vojenský újezd Ralsko
Bývalá vojenská oblast kolem Ralska sloužila jako cvičiště čtyřem různým armádám (rakousko-uherské, československé, německé a sovětské). Severní část oblasti skrývá řadu zajímavých skal a kopců, mezi nimiž jsou roztroušeny zříceniny hradů.

4)    Brdy
V českém vnitrozemí asi neexistuje pustější místo než nedávno zpřístupněný vojenský újezd Brdy. Doporučujeme vyrazit z Obecnice u Příbrami přes nejvyšší kopec Brd Tok a dopadovou plochu zvanou Jordán. Pokračovat můžete kolem starého vojenského letiště do Zaječova, nebo kolem zříceniny hradu Valdek do Komárova.

5)    Novohradské hory a Žofínský prales
Léta nedostupné území v příhraničí s Rakouskem je rájem milovníků divočiny. Z Nových Hradů se dostanete přes Horní Stropnici k poutnímu místu Dobrá Voda a když odtud budete sledovat hranici, můžete jít přes 50 km zcela mimo civilizaci. Cestou můžete navštívit i Žofínský prales, který existuje bez lidského zásahu již neuvěřitelných 179 let.

6)    Boubín
Šumavský prales Boubín je asi nejznámějším územím bez zásahu člověka u nás. Stáří pralesa se odhaduje na 12 tisíc let a rezervací je od roku 1858. Ačkoliv je v turistické sezoně hodně oblíbený, mimo ni, během jara a podzimu, je tu klid.

7)    Žákova hora
Žákova hora v srdci Žďárských vrchů na Vysočině existuje bez zásahu člověka od roku 1929. Najdete ji pouhé dva kilometry od vesnice Cikháj. Doporučujeme spojit výlet z tohoto místa kolem pramene řeky Svratky až k Devíti skalám, nejvyššímu vrcholu Ždárských vrchů.

TIP na cestu
Abyste se náhodou v horách neztratili, stáhněte si do mobilu aplikaci Mapy.cz. Najdete v ní offline mapy všech evropských států, včetně turistické mapy ČR. I bez internetového připojení pak najdete v mobilu svou aktuální polohu. Naplánuje vám výlet v okolí a dokáže přivolat i pomoc nebo najít nejbližší pohotovost.



Přečtěte si
koliaska
16. 12. 2022 • 22:38

To jsou fakt super tipy na výlety. Díky mockrát. Ono je občas prostě dobré vypadnout někam mimo město. Já jsem toulání se po přírodě objevila během covidu. Být pořád zavřená doma na home officu a chodit jen na nákup bylo prostě na hlavu. Udělala jsem tedy to, že jsem si z http­s://ww­w.na­ture­hikec­z.cz/ objednala nějaké outdoorové vybavení a začala jsem objevovat krásnou přírodu, kterou máme tady u nás v okolí.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.