Z vrcholu na vrchol Jeseníků! Jana a Honza zdolali za 14 dnů 74 tisícovek! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Z vrcholu na vrchol Jeseníků! Jana a Honza zdolali za 14 dnů 74 tisícovek!

Martin Hon s přítelkyní Janou pořídili selfie na jesenické tisícovce Vozka.
Martin Hon s přítelkyní Janou pořídili selfie na jesenické tisícovce Vozka. (Foto pro Aha! – Martin Hon, Jana Blahutová)

Dokázali to! Dětský sen si splnili Martin Hon (28) a jeho přítelkyně Jana Blahutová (19). Jako vůbec první v historii na jeden zátah prošli všechny tisícovky Jeseníků.

Dvojice původně plánovala prochodit 290 kilometrů v těžkém horském terénu za 17 dnů. „Přestože nás zdržel silný déšť, podařilo se pochod zkrátit o tři dny,“ říká Martin Hon, který pracuje jako IT specialista vojenské zotavovny na Ovčárně. Ve tváři se mu ale zračí vyčerpání. Denně dvojice pokořila pět až šest vrcholů.

„Ráno jsme si zabalili stan a vydali se na další tisícovky. Déšť nás zastihl na Dlouhých stráních. Mohli jsme nádrž klidně přeplavat, vyšlo by to díky prudkému lijáku nastejno. Byli jsme durch,“ říká Martin s tím, že ten den museli další plánované výstupy zrušit. „Naštěstí jsme si následující čtyři dny nabrali větší porci kilometrů a tu ztrátu jsme dohnali,“ dodává Jana.

Trasa začala v Andělské Hoře
Pochod začal pokořením Vysoké hory u městečka Andělská Hora ve směru na Vrbno pod Pradědem. Pokračoval přes hřeben na Švýcárnu, Červenohorské sedlo, Praděd, Petrovy kameny do Koutů nad Desnou a Šerák. Zpáteční trasa skončila poslední tisícovkou, vrcholem Loupežník mezi Ludvíkovem a Vrbnem pod Pradědem.
Jana Blahutová na vrcholu jedné ze 74 jesenických tisícovek zvané Homole.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.