Rozloučení s hrdinou: Za hasiče plakali i hasiči! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Rozloučení s hrdinou: Za hasiče plakali i hasiči!

Smrt kamráda všechny přítomné velmi zasáhla.
Smrt kamráda všechny přítomné velmi zasáhla. ( Foto Aha! – David Malík )

Sbohem hrdino! Pět minut před desátou dopoledne se včera na 140 vteřin rozezněly sirény na památku hasiče Jana Odermatta (†45). Jeho kolegům, kteří se sešli v pražském strašnickém krematoriu, aby mu vzdali poslední hold, se zalily oči slzami. Když odejde kamarád, nestydí se za pláč ani tvrdý chlap.

Rozloučit se s Janem Odermattem, který zemřel minulý týden na následky zranění při likvidaci požáru lakovny ve Zvoli, jich přišlo tolik, že se do obřadní síně nevešli a museli stát venku. Uvnitř v první řadě seděla zdrcená manželka Kristina s dcerou Stellou.  

Nejlepší táta
„Honza byl hasičem 24 let a celý svůj profesní život prožil v uniformě. Když máme na sobě naši moderní výzbroj, tak si mnohdy připadáme až nesmrtelní. Minulý týden se ale ukázalo, že to vždy není pravda. Doma byl Honza ten nejlepší táta, v práci zkušený hasič a kamarád,“ řekl nad rakví obsypanou desítkami věnců ředitel pražských hasičů Roman Hlinovský.

Obětavý kluk
„Máme takovou tradici, že na Štědrý den jezdí vedení sboru popřát kolegům ve službě. Teď naposledy byl Honza jedním z nich. Byl to jeden z těch kluků, kteří se dají označit za veselé a obětavé. Prostě ideální hasič,“ dodal Hlinovský.

Během ceremonie zazněly také Janovy oblíbené písně, například Měsíc kapely Mňága a Žďorp.


Co se stalo?
Jan Odermatt utrpěl těžká zranění, když hasil rozsáhlý požár lakovny ve Zvoli u Prahy. Zřítila se na něj část střechy. Plameny vyšlehly v noci na 14. února. Zásah, kterého se účastnilo 35 jednotek, komplikovaly výbuchy tlakových lahví a zřícení části budovy. Trval 36 hodin. O den později Jan v nemocnici svým zraněním podlehl. Oheň zabil také jednoho zaměstnance lakovny, jehož tělo našli hasiči v troskách. Vyšetřování neštěstí stále pokračuje.

Jako by zemřel člen rodiny
„Hasiči jsou jedna velká rodina, když se něco takového stane, tak to prožívají, jako by zemřel člen rodiny. Při zásahu jsme naštěstí takovou záležitost již delší čas neměli,“ řekl generální ředitel hasičů Drahoslav Ryba.

Video se připravuje ...



Přečtěte si
jity
24. 2. 2017 • 13:13

Nedivím se, že chlapi plakali. Já zemřelého hasiče sice neznám, ale bylo mi to také líto, že to takto dopadlo. Vykonával obětavě svoji práci, zajímavé, že to nejhorší většinou odnáší slušní lidé, kteří nikomu neubližují.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.