Tohle jsou LÉTAJÍCÍ DRAHOKAMY! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Tohle jsou LÉTAJÍCÍ DRAHOKAMY!

Babočka z Indonésie a psilomelan z Německa.
Babočka z Indonésie a psilomelan z Německa. (Foto Aha! – Slávka Červená)

Co mají společného brouci či křehcí motýli s kameny? Mnozí řeknou, že nic. A přece jen se něco najde! Fascinující barvy, tvary i vzory. Neuvěříte, jak se podobají.

Ve zlínském muzeu je k vidění unikátní expozice. Vůbec poprvé u nás jsou zde prezentovány zdánlivě nesourodé kombinace tvořené vypreparovanými exempláři hmyzu a exponáty nerostů či hornin.

„Na křídlech motýlů lze spatřit obdobné obrazce, jaké jsou typické pro určitý druh minerálu. Struktury na povrchu a zabarvení těl hmyzu připomínají mnohé horniny,“ přibližuje autor výstavy Dušan Trávníček (56). Exponáty jako by byly vzájemně propojeny.

„Jednotícím principem výběru je estetický dojem, kdy třeba na křídlech motýlů můžeme spatřit podobné obrazce, jaké jsou typické pro určitý druh minerálu,“ láká do Baťova institutu jeho mluvčí Alena Babicová. A vskutku, krovky některých brouků jakoby byly tepané třeba ze zlata.

Návštěvníci výstavy mohou spatřit i největší brouky světa – herkulese antilského a goliáše obrovského. A jsou to pořádní obři. Ten první dorůstá v deštných pralesech Střední a Jižní Ameriky délky až 18 centimetrů, ten druhý z rovníkové Afriky je o nějakých šest sedm čísel menší.

Exponáty z cest
Entomolog Dušan Trávníček (56), vytvořil sto dvojic a dal tak vyniknout estetickému dojmu. Využil sbírek muzea, mnohé exponáty však sám přivezl ze svých výprav do celého světa. Na výstavě je tak zastoupena i Jižní Amerika, Afrika či tropická Asie.

Dlouhonožec ze záchodu
Co se týká brouků, k mnohým ho přivedla náhoda a váže se k nim neskutečná historka. Třeba takového Dlouhonožce ambolského získal entomolog na Sumatře. „Spal jsem v horském hotýlku a k ránu mě probudily divné zvuky,“ vypráví Dušan Trávníček. „Nějaký muž venku z podlahy smetal brouky. No, a házej je rovnou do záchodu. Ještě jsem jich několik stihl vybrat z lopatky. Mezi nimi byl i tenhle dlouhonožec,“ smál se sběratel. NA FOTCE BROUK VPRAVO NAHOŘE

Kde a za kolik?
Kde: Baťův institut ve Zlíně, 14. budova
Otevřeno: Od úterý do neděle, 10 – 18 hod.
Za kolik: 59 Kč. děti 6 – 15 let, studenti, senioři 39 Kč, rodinné vstupné 129 Kč
Výstava potrvá do 29. ledna.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.