Jaké hračky nacházely děti pod stromečkem před 100 či 200 lety? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Jaké hračky nacházely děti pod stromečkem před 100 či 200 lety?

Konec 19. století. Dřevěný husar na ručně malovaném koni. Ten i jezdil, byl na kolečkách. Je z konce 19. století (vzadu uprostřed).
Konec 19. století. Dřevěný husar na ručně malovaném koni. Ten i jezdil, byl na kolečkách. Je z konce 19. století (vzadu uprostřed). (Foto Aha! – Zbyněk Pecák)

Děti se už nemohou dočkat, až přijde Ježíšek, a tak sepisují či mu kreslí v dopisech svá nekonečná přání. Však je také nevyšší čas, vždyť zítra už je první adventní neděle. Pokud se seznam dárků dostane k prarodičům, ti mnody vůbec netuší, o co jde. V minulosti bývaly dárky jiné, spíše symbolické.

Štědrý den se slavil mnohem skromněji. Dárkem bývaly vetšinou sladkosti, perníčky nebo drobná keramika pro štěstí. Hračky pak mrňousové dostávali málokdy. Až přelom 19. a 20. století se stává »zlatou érou« hračkářského průmyslu. Vznikaly výrobny hraček, továrny a ty se tak staly dostupnějšími.

S čím si tehdy vlastně děti hrály? Na výstavě Milý Ježíšku, přeji si... v Letohrádku Kinských na pražském Smíchově jsou právě k vidění. „Chlapci dostávali především koně s husarem, dívky zmenšeniny nádobí, valchy, později se objevují panenky v krojích. Oblíbené byly také píšťalky a figurky hospodářských zvířat,“ popisuje kurátorka Monika Tauberová (48). Například v chalupách v Orlických horách se objevovaly pod stromkem třeba modely venkovských stavení.

S hračkami, které »frčí« dnes, už nemají jejich předchůdci pranic společného, ale svůj úkol splnily i tehdy – rozzářily dětské úsměvy, dělaly radost. A co je na Vánoce hezčího než veselé jiskřičky v dětských očích?

Kde? Národopisné muzeum NM, Letohrádek Kinských, Praha 5
Kdy? mimo pondělí 10.00 až 18.00, do 31. ledna 2017
Za kolik? 70 Kč dospělí, 40 senioři a děti



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.