Zabil nožem člověka, vrah ale není! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Zabil nožem člověka, vrah ale není!

Tomáš I. (vpravo) od začátku soudu tvrdil, že měl z obou násilníků strach a jen se bránil.
Tomáš I. (vpravo) od začátku soudu tvrdil, že měl z obou násilníků strach a jen se bránil. (Foto Aha! – Vlaďka Hradská)

Muž, který se před svým domem bránil dvěma útočníkům a jednoho z nich zabil, není vrah. Krajský soud včera zprostil viny Tomáše I. (30), kterému hrozilo až 18 let za mřížemi.

K tragédii došlo před více než rokem ve Volarech na Šumavě. Tomáš I. vzal nůž na dva muže, kteří po předchozí hádce v restauraci vtrhli k němu do bytu a zbili ho. Před domem bodl jednoho z nich do hlavy tak, že zraněný za dva dny zemřel. Od začátku soudu tvrdil, že jednal v sebeobraně, protože měl z útočníků strach. „Přepadli mě a zbili, já jsem se skutečně bál. Pořád to mám před očima a lituji toho,“ řekl.

Před soudem vyšlo najevo, že mrtvý (†36) ovládal bojová umění, působil v armádě a byl už soudně trestán. Senát se nakonec přiklonil na Tomášovu stranu. „Čelil útoku dvou zdatných útočníků,“ uvedl předseda senátu Ondřej Vítů. Krajský soud tak zopakoval rozsudek, který už jednou vynesl. Žalobce se ale odvolal a Vrchní soud v Praze ho vrátil k novému projednání. Včerejší rozsudek není pravomocný, státní zástupce si ponechal lhůtu na odvolání.

Přečtěte si
Jarocell
15. 1. 2017 • 08:09

Tento zákon platí v USA, ne ale v Česku. U nás je na soudcích aby vše posoudili a může se lehce stát, že odsoudí toho kdo použil zbraň, protože na rozdíl od USA se u nás ještě pořád aplikuje pojem "nepřiměřená obrana". I když kdysi pan Antl odmítl stíhat prodavače - ex legionáře, který jsa napaden dvěma ozbrojenými lupiči zastřelil jednoho z nich až na útěku, není to doposud zvykem. Na Slovensku mají zákony v tomto ohledu tvrdší a nejenom v tomhle. 3x násilí a doživotí, opakovaná krádež v obchodě byť za 1 € basa natvrdo, krádeže na polích podobně atd.

hejpockej
15. 1. 2017 • 06:11

pokud mi nekdo bez svoleni vleze do myho domu nebo na muj pozemek, tak je to vloupani, napadeni, a jako ohrozeny mam pravo ho zneskodnit zavcas. Tenhle zakon plati treba i v USA. Na svym soukromnym pozemku maji pravo vetrelce, ktery ohrozuje zabit. Tak nevim co to tu soudny resi. Uz to, ze se mu vloupali do bytu staci na to aby je zneskodnil.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.