Senior (71) kvůli přístroji za 3600 »prostěžoval« 1800 korun: O naslouchátko bojoval dva roky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Senior (71) kvůli přístroji za 3600 »prostěžoval« 1800 korun: O naslouchátko bojoval dva roky!

Senior musel napsat 38 dopisů, než se domohl spravedlnosti.
Senior musel napsat 38 dopisů, než se domohl spravedlnosti. (Foto: ara)

Byl vytrvalejší než úřední šiml! Aby se domohl naslouchátka, posílal senior Jiří Slaný (71) 20 měsíců stížnosti na všechny strany. Musel napsat 38 dopisů. »Prostěžoval« nakonec více než polovinu toho, co pomůcka stojí.

Do boje s úředníky se dal Jiří Slaný vloni v březnu. Chtěl kompenzační pomůcku, díky níž může poslouchat televizi. „I když jsem těžce sluchově postižený, což lékařka ve zprávě napsala, žádost o zařízení pro sledování a poslech televize mi zamítli,“ řekl Jiří Slaný, který je bez naslouchátka trvale umístěného v uchu téměř hluchý.

Hrozil i rozvod
Senior se ale neúspěchem odradit nenechal. Byl přesvědčený, že má na zařízení nárok. „Zvlášť po odpracovaných 45 letech. Psal jsem na ministerstvo práce a sociálních věcí, pro lidská práva, ombudsmanovi, všechno to bylo marné,“ postěžoval si muž, jehož postižení málem stálo manželství. „Trvalo to 20 měsíců. To už to doma s manželkou bylo skoro na rozvod. Jen těžko snášela, jak jsem pořád zesiloval televizor,“ popsal senior.

To se vyplatí...
Než zařízení na posílení sluchu Jiří Slaný získal, utratil za poštovné a telefonáty kvůli stížnostem 885 korun. Úřady platily při odpovědích poštovné za 933 korun. Celkem tedy stížnosti vyšly na 1818 korun. Samotné zařízení vyšlo na 3600 korun a senior musel zaplatit ještě tisíc korun jako spoluúčast.

Jiří Slaný se speciálním zařízením, které umožňuje postiženým poslouchat televizní vysílání.
Sluch se zhoršil
„Trpím těžkou ztrátou sluchu, jež je od 75 decibelů, vloni v březnu jsem byl na hraně této hodnoty. Než mi přiřkli bezdrátové naslouchátko k televizi po 20 měsících, sluch se mi zhoršil na levém uchu na 83, na pravém na 92,5 decibelu,“ popsal senior.

Co mu napsali
„Špatně rozumí jak bez sluchadla, tak se sluchadlem. Doporučuji příspěvek na bezdrátová naslouchátka,“ sdělila ošetřující lékařka Zdeňka Skeřilová. Na základě této lékařské zprávy ale úředníci žádost zamítli. Ani odvolání nepomohlo. „Odvolání se zamítá a napadené rozhodnutí se potvrzuje,“ napsali žadateli z ministerstva práce a sociálních věcí. Podle úředníků má nárok na pomůcku teprve se zhoršením sluchu. Blíže se k případu vyjadřovat odmítli.

Lékařská zpráva dokumentující, že je Jiří Slaný prakticky hluchý

Přečtěte si
-bello-
26. 12. 2016 • 12:31

P.S. ne, opravdu jsem nechtěla napsat, aby lépe slyšeli nadávky !

-bello-
26. 12. 2016 • 12:05

Že mu nepomohla ombudsmanka Šabatová se divím. Dyť potvrzuje naslouchátka migrantům a nepřizpůsobivým, aby lépe slyšeli na dávky

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.