Opravdový zvířecí dům: 110 koček v jednom baráku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Opravdový zvířecí dům: 110 koček v jednom baráku!

Provozní pokoj. Najdete tady 16 koťat i kočičky, které se doléčují po kastraci. Po doléčení míří mezi zdravé osazenstvo.
Provozní pokoj. Najdete tady 16 koťat i kočičky, které se doléčují po kastraci. Po doléčení míří mezi zdravé osazenstvo. (Foto Aha! – Zdeněk Matyáš)

Máte doma kočku? Říkáte, že dvě? To Jarmila Zlámalíková (58) a její partner Jaroslav Misík (62) z Nedakonic na Uherskohradišťsku jich mají v rodinném domku hned 110! Opravdu! Mají je totiž pečlivě evidované.

Kočky u nich doma obývají neuvěřitelných devět místností, venkovní výběh a na zahradě dvoupokojovou unibuňku. Celkem 300 m². Sami chovatelé si vystačí s jedním pokojem a průchozí kuchyní. I tam se jejich svěřenci ale často a rádi zatoulají.

Všechno začalo před 13 lety. „Kočka známých nechala napospas tři koťata, chtěli je utopit. Syn mě uprosil, že je vezmeme. Dvě z nich přežila. Vypiplali jsme je a vrátili majiteli. Oddechla jsem si. Jenže brzy mi přišlo, že je doma smutno. Tak se k nám oba kocourci vrátili,“ popisuje Jarmila.

Od té doby další svěřenci přibývají a partneři založili depozit Flíček, kde se starají o nalezence a nemocné číčy. V rodinném domku ale nenajdete houfy bloumajících zvířat. Platí tady jasná pravidla a řád. „Máme přijímací pokoj rozdělený na karanténu a nemocnici, dále provozní pokoj pro mezidobí při očkování. Poté nové přírůstky rozdělíme do dalších pokojů podle stáří a povahy,“ vysvětluje Jarmila.

Nejde však o jejich povolání. Oba chovatelé vstávají každé ráno ve čtyři, obstarají svěřence a vyrazí do práce. Po návratu zase veškerý čas a peníze věnují čtyřnohým kráskám a krasavcům. Řehole? Ne, pro ně je péče o kočičí ztroskotance radostí.


270 Kč na kočku
Dát kočce domov, není ani trochi jednoduché. Pokud jsou všechny zdravé a nemusí se mimořádně volat veterinář, vyjde péče za jedno zvíře na 270 Kč měsíčně. „Průměrně potřebujeme měsíčně 27 až 30 tisíc korun, když je potřeba veterinář, mohou náklady vystoupat na 35 tisíc,“ říká Jaroslav. Poté, co kočky vypilají, dávají některé k adopci. Každého zájemce si Jarmila s Jaroslavem ale řádně proklepnou. „Po měsíci od předání zjišťujeme, zda v soužití nevznikl problém. Po půl roce se přijedeme osobně přesvědčit, jak se kočičkám daří. Chceme, aby skončily v těch nejlepších rukách,“ vysvětluje Jarmila.
Schválení hygieny
Oba partneři sehnali pro projekt veškerá razítka, pro péči o kočičky získali osvědčení. Hygienici nemají výhrady, zvykli si i sousedé.

Jsou pojmenované
Každá kočka má ve Flíčku podrobnou evidenční kartu a při příchodu dostane jméno. Pletou se chovatelům při takovém počtu? „Když s nimi žijete skoro 24 hodin denně, zapamatujete si je bez obtíží,“ ubezpečuje Jaroslav.
Většinu platí sami
Kočičí depozitum získalo název Flíček podle jednoho z přítulných chovanců. Při návštěvě je potřeba se bedlivě rozhlížet. Chlupaté obyvatele najdete úplně všude. Pospávají v pelíšcích, na židlích, pohovkách, parapetech u oken. Třou se o nohy, protahují se na dvorku, procházející se po zahradě. Celý projekt, i přes nárazové příspěvky dárců, táhnou Jarmila a Jaroslav ze svého. „Chtěli jsme pro zvířata udělat něco navíc,“ říkají skromně.



Přečtěte si
lydyna
12. 12. 2016 • 10:44

Hlavně, že nesmrdíte vy vážený Zindulo, nechtěla bych být u toho, když se upčouchnete, určitě nikdy jste neochc-val stromy a určitě voníte na každém kroku. Asi nevíte, že vykastrovaná kočka nesmrdí. A vy jste jeden z těch, který určitě nemá rád zvířata a proto také ani lidi, váš příspěvek o tom hovoří.

Lenka1966
12. 12. 2016 • 08:22

Moc krásné, kdybych na to měla podmínky, taky bych se do něčeho takového pustila

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.