Jak připravit domácí mazlíčky na Silvestra | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Jak připravit domácí mazlíčky na Silvestra

Fotografie
Fotografie (internal)

Silvestr a oslavy začátku nového roku si většinou užíváme, pro kočky a psy jde ale o velmi stresující období.  Rány, záblesky, hluk, to všechno může být velmi stresující. Jak nejlépe uchránit svého mazlíčka od stresu a strachu?

Kočky i psi mají velice dobře vyvinuté smysly. Mají perfektní sluch a jsou schopni vnímat zvuky, které lidské ucho pomine. „Psi a kočky snášejí rány petard a rachejtlí mnohem hůř než lidi. Není divu, že většina z nich prožívá Silvestr ve stresu,“ říká Lucia Repová z Royal Canin.

Jak zvládnout Silvestra?
Kočku většinou stačí uložit na nejklidnější místo v bytě, kde s největší pravděpodobností půlnoc prospí.
Psa, jenž reaguje vystresovaně na hluk, nikdy doma samotného nenechávejte, mohl by si ublížit, případně zdemolovat byt. Je samozřejmě mnoho psů, kteří situaci zvládají dobře, je to otázka plemene, výcviku a také zvyku na rušné prostředí.

Co pomůže?

Hračky i pohlazení
Když ruch vrcholí, pokuste se odvést pozornost zvířete hračkami, pusťte hudbu, nebo film.


Také pomáhá, když ho budete hladit, uklidňovat a mluvit na něj. Pes se bude cítit dobře a nebude hysterický. „Musíte u psa zajistit pocit klidu a bezpečí. Jinak hrozí, že se vystraší a do budoucna se bude velmi bát, když uslyší jakýkoliv hlasitější zvuk,“ nabádá majitele Repová.

Pokud by se váš mazlíček navzdory preventivním opatřením stresoval, lze použít uklidňující přírodní prostředky, difuzér na bázi uklidňujících feromonů anebo sedativa, která jsou na veterinární předpis. Jejich účinky jsou ale velmi individuální a přípravky na bylinné a vitamínové bázi je třeba podávat aspoň 4 dny před silvestrem. Difuzér do elektrické zásuvky pro kočky a psy je třeba zapnout nejméně 2 týdny předem. Nikdy nepodávejte lidské léky a sedativa bez veterinárního vyšetření a konzultace.

Přečtěte si
František Klapal
5. 12. 2022 • 01:09

Náš pes je obecně šílený strašpytel a je pravda, že ty petardy na Silvestra každoročně špatně snáší. Co mě ale nedávno napadlo je zkusit koupit CBD pro zvířata. Mají to třeba tady - http­s://ww­w.cb­dcko­.cz/cbd-pro-zvirata/ Prý by to na ně mělo mít uklidňující účinky, tak třeba by to mohlo pomoct i v tomto případě. Nezkoušel někdo?

Vicnezprace
30. 12. 2016 • 13:31

http://www.vicnezprace.cz/2016/12/30/na-silvestra-budeme-doma-u-televize/

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.