Praktické rady, jak se starat o semišky: Mějte boty stále
 jako nové! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Praktické rady, jak se starat o semišky: Mějte boty stále
 jako nové!

Vyberte si obuv na míru!
Vyberte si obuv na míru! (Foto archiv firem)

Semišové boty jsou vhodné téměř pro každou příležitost a tuto sezonu hrají prim ve většině podzimních a zimních kolekcích. Často se ale této obuvi bráníme kvůli tomu, že se bojíme její náchylnosti na poničení vodou či blátem. Pokud se však budeme o semišovou obuv správně starat, tak nám může sloužit mnoho sezon.

Správná impregnace
První a nejdůležitější pravidlo péče o semišové boty je použití vhodného impregnačního prostředku. „Semiš nemá rád vlhkost, takže je nejvhodnější použití vodotěsných přípravků. Impregnace zajistí, že bude materiál odolnější vůči skvrnám a přilnavosti špíny a také ochrání barvy před vyblednutím,“ říká Veronika Sajdoková z CCC. Ošetření impregnačním prostředkem je vhodné provést nejen před prvním obutím bot, ale také několikrát během sezony. Existují také impregnační prostředky k obnově barvy semiše, takže pokud se na starém páru objeví vybledlá místa, vyplatí se zkusit vyrovnat je vhodným výrobkem.

Čištění suchou cestou
•    Prachu a zaschlého bahna se zbavíte pomocí hubky nebo kartáče se středně tvrdými štětinami.
•    Mastné skvrny lze snadno odstranit směsí jedlé sody a mléka. Když směs uschne na povrchu, tak jí jednoduše odrolte a zbytku se zbavte hadříkem nebo hubkou, které lze v případě potřeby lehce navlhčit.

Pozor na čištění vodou
Čištění semišových bot namokro byste měli provádět co nejšetrnějším způsobem. K údržbě se hodí mýdlová voda a kartáč s měkkými štětinami. Před samotným čištěním se boty musí očistit nasucho. Omývejte je jemně, krouživými pohyby. Obuv by se měla sušit na vzdušném místě, ne u radiátoru. Pak si totiž udrží plnou barvu.

Při zouvání
Obuv si nesundávejte tak, že jednu botu zaháknete o druhou. Možná to neškodí jiným materiálům, ale semiš je obzvláště náchylný k odírání.

Buďte »in«
Letos frčí kotníčkové borty, farmářky a vysoké kozačky. Podívejte se v naší fotogalerii, v jaké obuvi budete letos trendy.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.