Levhartí námluvy v jihlavské zoo skončily krvavou šarvátkou: Samce zkrotil diazepam! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Levhartí námluvy v jihlavské zoo skončily krvavou šarvátkou: Samce zkrotil diazepam!

Samci veterinář naordinoval uklidňující léky. Jak je vidět, moc klidný zatím ale není.
Samci veterinář naordinoval uklidňující léky. Jak je vidět, moc klidný zatím ale není. (Foto Aha! – Jiří Čada)

Měla to být láska na první pohled, ale namlouvání levhartů perských v jihlavské zoo skončilo málem smrtí samice (7). Samec (10), který za nevěstou přijel až z polských Katovic, se na ni sice vrhl, ale lásky v tom nebylo ani co by se za nehet vešlo. Samici poranil, ta utržila krvavý šrám.

Obě kočky si přitom na sebe v zoo více než měsíc zvykaly odděleně. „Vypouštěli jsme je po sobě do jednoho výběhu, aby si vzájemně zvykly na svůj pach,“ řekl zoolog Jan Vašák. Když se poprvé spatřily, tak je od sebe oddělovala mříž. „Domnívali jsme se, že už to bude dobré. Žádná agresivita tam nebyla patrná,“ popisoval situaci dále Jan Vašák. Naštěstí ošetřovatelé v osudný okamžik setkání obou šelem byli ve střehu a včas zasáhli. „Kočce stačil samec roztrhnout zadní běh. Teď je samec po první dávce diazepamu a čekáme na jeho zklidnění,“ vysvětluje zoolog.

Kdy se pokusí o sblížení obou šelem znovu, zatím v Jihlavě nevědí. Levharti se páří od poloviny ledna do zhruba poloviny února, a tak je zatím čas.

Víte, že...
...tito levharti žijí ve volné přírodě na severu Íránu, Turecku, na Kavkaze a v Afghánistánu a je jich tu už jen kolem tisíce?
...samec dosahuje váhy okolo 65 kilogramů, samice o zhruba dvacet kilogramů méně?

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.