Superúplněk už v pondělí, máme se bát? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Superúplněk už v pondělí, máme se bát?

Úplněk má na nás zásadní vliv.
Úplněk má na nás zásadní vliv. (Profimedia.cz)

Už v pondělí se nad našimi hlavami odehraje něco úžasného. Nastane totiž superúplněk!

Měsíc bude v pondělí nejblíže Zemi od roku 1948, tudíž se bude zdát jasnější a větší. „Dráha našeho věčného souputníka není úplně kruhová, je eliptická. To znamená, že někdy je Měsíc blíže k Zemi a někdy dál. V pondělí dojde k tomu, že Měsíc bude velmi nízko a zároveň bude v úplňku.

Pokud se na něho podíváme, tak bychom ho měli vidět o něco větší. Lidé ale moc na oblohu nekoukají, takže 95 procent z nich si vůbec ničeho nevšimne. Kdybychom si ten pondělní úplněk vyfotili a srovnali ho s dalším úplňkem, tak zjistíme, že je asi o 10 procent větší, “ vysvětlil Blesku astronom a ředitel Štefánikovy hvězdárny na Petříně Jakub Rozehnal.

Měsíční fáze zná samozřejmě kdekdo a ať chceme nebo nechceme, vlivu Měsíce se, obzvláště ti citlivější z nás, neubráníme. Při tomto úplňku bychom si měli dávat pozor hlavně na krk, hlasivky, hrtan, jícen a štítnou žlázu. Tyto orgány jsou v tento den totiž citlivé, proto se snažme o ně pečovat a nezatěžovat je.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.