Gorilí samec Richard dnes v pražské zoo slaví 25. narozeniny: Otec 6 mláďat miluje jídlo! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Gorilí samec Richard dnes v pražské zoo slaví 25. narozeniny: Otec 6 mláďat miluje jídlo!

Richard dokáže nejen s gorilami, ale také s lidmi komunikovat očima a mimikou ve tváři.
Richard dokáže nejen s gorilami, ale také s lidmi komunikovat očima a mimikou ve tváři. (Foto Zoo Praha, Rostislav Stach, ara)

Všechno nejlepší, Richarde! Stříbrohřbetý samec gorily nížinné, otec první české gorilky Moji (11) a dalších pěti synů, dnes v pražské zoo slaví 25. narozeniny. Čeká na něj velký dort plný vitaminů.

Fešák, gurmán, ochránce, prima táta – gorilák Richard je jednou z celebrit českých zoo. Dnes se má na co těšit. „Dostane třípatrový dort ze zeleniny a ovoce,“ prozradila Aha! mluvčí zoo Hana Matoušů. Oslavence pak čekají ještě dva menší dárky. Tentokrát to prý nebude žádný hlavolam, ale také dobroty.
Za čtvrt století života už Richard všem jasně ukázal, jaký je. „Je krásný, inteligentní, pohodový. Je vládcem, který ví, kdy má zasáhnout, aby byl ve skupině pořádek,“ říká o Richardovi zooložka Romana Anděrová. Vyvést z míry ho dokážou jen změny, nebo když se někdo příliš vměšuje do jeho světa. To nemá rád. Pak dokáže pořádně zařvat a vyletět.    

Skvělý táta
Je něžný a trpělivý otec. Od mláďat vydrží hodně i to, když ho budí skokem na břicho, pošťuchují ho klacíkem, lezou po něm, tahají ho za chlupy. Dovádění potomků se umí dokonce zasmát. „Toho uměla využít kdysi Moja. Chytila se ho za obrovské zuby a houpala se,“ vzpomíná Anděrová. Občas potomky zhoupne ve své obrovské ruce nebo je sveze na zádech. Tabu je ale jídlo. Prcka, který se troufale přiblíží, nekompromisně chytí a odhodí.


Rozvážný vládce
Udržet klid a řád je jeho hlavní role ve skupině. Jako správný samec se svým družkám do života zbytečně nevměšuje. Nenápadně sedí bokem, pozoruje cvrkot a zasáhne jen, když jsou rozbroje. „Projevilo se to třeba, když přišla do skupiny Bikira a samice ji honily. Když to přesáhlo mez, vlétl mezi ně a rozprášil je,“ líčí zooložka Anděrová.

Velký jedlík
Richard velmi rád jí a bravurně umí pít z láhve. Když se v expozici objeví něco dobrého, nabere si co nejvíc do každé ruky, do nohou, do klína a uklidí se stranou, natočí se ke světu zády a vše si v klidu vychutnává. Přiblížit se k němu, si v takové chvíli troufnou jen kojená mláďata. „Těm to dovolí, jelikož nehrozí, že by mu mohla něco sníst,“ vysvětluje Anděrová. Vybíravý manžel
Richard sice plní své manželské povinnosti vůči všem samicím v harému, ale ne se stejnou vášní. Jeho favoritkou byla vždy samice Kijivu. „Když je v říji, sám ji aktivně vyhledává,“ říká zooložka Anděrová. Složitější to má naopak Shinda. „Vždy ho musela doslova přemlouvat, předvádět se před ním a vnucovat se mu,“ popisuje. Letos na jaře se jí vytrvalost vyplatila. Všechny překvapila nečekaným porodem synka.

Oslava dnes odpoledne
Oslava se uskuteční dnes v Pavilonu goril. Chovatelé předají Richardovi narozeninový dort ve 14.30 hodin.

Richardovy vitaminové kuličky
POTŘEBUJETE: 8 dílů ovesných vloček, 3 díly instantní dětské kaše, 1 díl sušených pšeničných klíčků, ½ dílu sojové mouky, ½ dílu slunečnicového oleje, ¼ dílu sušených kvasnic, 1 lžička soli, lze doplnit o ořechy, sušené ovoce apod.
POSTUP: Vše smísit v těsto a tvarovat kuličky či hrudky.

Víte, že...
...Richard se narodil v německé Zoo Frankfurt a do Zoo Praha přišel v dubnu v roce 2003 z britské Paignton Zoo?
...nejslavnější z jeho mláďat je samička Moja (11), první mládě gorily nížinné narozené v českých zoo, která je nyní již mámou a žije v přírodním parku Cabárceno ve Španělsku?
...jeho harém tvoří samice Kijivu, Shinda, Bikira a Kamba?



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.