Eutanazie v Česku?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Eutanazie v Česku?!

Poslanec Boris Šťastný
Poslanec Boris Šťastný

PRAHA – Bude v Česku zavedena eutanazie, neboli usmrcení na žádost pacienta? Poslanec Boris Šťastný (ODS) se tomu nebrání – pokud bude mít podporu veřejnosti i odborníků.


„Pak může přijít návrh zákona,“ řekl deníku Aha! Šťastný s tím, že ale nepočítá s předložením zákona dříve než za rok.

„Po vyhodnocení zkušeností ze zahraničí bych byl spíše pro,“ řekl i David Rath (ČSSD). Podobně reagoval také šéf poslanců ODS Petr Tluchoř.

Proti je ale ministerstvo zdravotnictví stejně jako třeba šéf KSČM Vojtěch Filip nebo lidovci. Ti dokonce hrozí, že nepodpoří novelu trestního zákona, která by obsahovala nižší tresty za eutanazii než za vraždu.

Eutanazii české zákony nepovolují. Přesto se podle Zdeňka Kalvacha ze Všeobecné fakultní nemocnice v českých nemocnicích objevuje. Říká se jí divoká eutanazie a znamená vědomé vedení léčby ke smrti pacienta.
Eutanazie je legální v Nizozemsku, Belgii, Kolumbii, Japonsku, americkém státě Oregon a Švýcarsku a tolerována je v Austrálii.


Autor: (vjn)
Foto Aha! – Petr Novotný

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.