Klaus křtil svoji knihu a přiznal, že neumí ovládat DVD: Neříkejme MHD »socka«! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Klaus křtil svoji knihu a přiznal, že neumí ovládat DVD: Neříkejme MHD »socka«!

Klaus při podepisování své nové knihy.
Klaus při podepisování své nové knihy. (Aha!: ČTK, Martin Přibyl)

PRAHA – „Nemějme největší možná auta. Zhasínejme zbytečně svítící žárovky. A neříkejme veřejné dopravě »socka«, to mě velmi uráží…“ To jsou věty z knihy prezidenta Václava Klause »Modrá, nikoli zelená planeta«, kterou včera pokřtil v pražské kavárně Slavia.

„Nemějme největší možná auta. Zhasínejme zbytečně svítící žárovky. A neříkejme veřejné dopravě »socka«, to mě velmi uráží…“ To jsou věty z knihy prezidenta Vác-lava Klause »Modrá, nikoli zelená planeta«, kterou včera pokřtil v pražské kavárně Slavia.

Zabývá se globálním oteplováním, kolem něhož je podle Klause mnoho bezdůvodné hysterie. A ti, kteří ji vedou, jsou prý dnes pro tržní demokracii a lidské svobody mnohem nebezpečnější, než byl kdysi socialismus…

Knihu psal tři měsíce. „Je tenká, takže si ji člověk přečte během cesty vlakem, který je zároveň ekologický, ne jako když se vezete ve svém osmiválci,“ řekl prezident. V knize zpochybňuje názory vědců, že má člověk vliv na zvyšování teploty naší planety. Jde podle něj o přirozené výkyvy. S tím souhlasí i europoslanec a bývalý ředitel TV Nova Vladimír Železný. „Už za doby Karla IV. se u nás pěstovalo víno. Proto u nás v té době muselo být tepleji,“ tvrdí Železný. Europoslance Jana Zahradila (ODS) zajímalo, jestli se Klaus inspiroval filmovým dokumentem, který paroduje teorie o globálním oteplování. „Ne. A i kdyby mi ho někdo půjčil, tak bych se na něj nemohl podívat, protože DVD přehrávač neumím ani zapnout,“ odpověděl Klaus.

Křest knihy se neobešel bez protestů. Před kavárnou rozdávali aktivisté Greenpeace letáky s napodobeninou Klausovy knihy se změněným názvem »Placatá, nikoli kulatá Země«.

Mimochodem – už den před tím si Klause »podal« i exprezident Václav Havel, který komentoval projekt knihovny na Letné, tzv. chobotnice: „Když někdo jednou za deset let navrhne zajímavý, originální dům, tak je vzbouření na vsi,“ uvedl Havel v narážce na Klausova slova, že zabrání stavbě i vlastním tělem.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.