Holčička má mozkovou obrnu: Na léčbu Lucinky (7) nemají peníze! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Holčička má mozkovou obrnu: Na léčbu Lucinky (7) nemají peníze!

 Lucinka dovede okolo sebe rozdávat radost. A to přesto, že se nedávno projevila oční vada.
Lucinka dovede okolo sebe rozdávat radost. A to přesto, že se nedávno projevila oční vada. (Foto Aha!: Slávka Červená)

Manželé Skládalovi z Uherskohradišťska se těšili na první miminko. Lucinka (7) je překvapila o pět týdnů dříve. Od té doby vzdoruje dětské mozkové obrně. Pomáhají jí speciální lázně, jsou však finančně velmi náročné.

Lékaři holčičku zachraňovali. „Dceru mi po porodu hned vzali. Až za dva měsíce jsem se dozvěděla, že ji oživovali a ultrazvuk odhalil, že má poškozený mozek. Diagnózu ale nestanovili,“ popsala maminka Marie (30). S holčičkou doslova dřela lékaři doporučované cvičení, nazývané Vojtova metoda. Přesto ale Lucinka po cvičení nelezla, neseděla, nevstávala. „Až když byl Lucince rok, oznámili nám, že má dětskou mozkovou obrnu s postižením všech čtyř končetin,“ pokračovala máma.

Dívence moc pomáhají lázně. Absolvovala je dvakrát a vždy udělala obrovský pokrok. „Zásadní problém jsou finance. Jeden pobyt přijde na 90 tisíc a pojišťovna hradí jen 40,“ řekla Aha! Lucčina máma. Další problém je auto. Do toho malého, které rodina vlastní, se jen s bídou vejde speciální kočár a vozíček. Dceru od září denně vozí 12 km do speciální školy. „O peníze na nové auto požádáme úřady příští rok. Ale taky budeme muset doplácet,“ dodala.



Manipulace je náročná
Lucinka váží 22 kilo a manipulace s ní je pro její mámu náročná na záda. „Vytáhnout ji z vany je problém a už to značně pociťuji. Ale to vše potlačí radost z toho, že není apatická. Komunikuje. Miluju ji,“ svěřila se Marie. Ta má na starosti ještě syna Eliáška (1) a denně musí zdolávat do podkrovního bytu desítky schodů.

Spastická kvadruparéza
Jde o postižení všech čtyř končetin částečnou ztrátou hybnosti a zvýšeným napětím svalů. Onemocnění představuje jeden z nejzávažnějších a nejrozšířenějších symptomů poškození centrálního nervového systému. Je doprovázena velmi bolestivými vjemy, a to i při změně počasí. Takto postižené děti jsou zcela závislé na pomoci a péči druhých.

Chcete přispět Lucince na lepší život?
Má transparentní účet pouze pro lázně a na auto
250 032 5177/ 2010
Lucince pomáhá rehabilitační pobyt v Klimkovicích v tzv. kosmickém oblečku. Finančně je však pro rodinu značně náročný.

Přečtěte si
rydlo
12. 9. 2016 • 08:17

Hlavně, že stát má miliony pro ekonomické imigranty, ale na naše nemocné děti se musí sbírat víčka!!!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.