Jak přichází na svět zoborožec vrásčitý? Samička je 3 měsíce v dutině stromu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Jak přichází na svět zoborožec vrásčitý? Samička je 3 měsíce v dutině stromu!

Ptáci dostali jméno podle svého nápadného zobáku.
Ptáci dostali jméno podle svého nápadného zobáku. (Foto ČTK, Zoo Ústí nad Labem)

Z úspěšného odchovu se radují v ústecké zoo. Narodila se tam tři mláďata zoborožce vrásčitého. Samice snesla vejce už začátkem května, návštěvníci mohou mláďata ale vidět až nyní, po měsíci inkubace a dalších dvou měsících, které tráví ukrytá v dutině stromu.

„Mláďata jsou zpočátku holá, peří jim roste postupně. Když zhruba po dvou měsících opustí hnízdní dutinu, vypadají už podobně jako dospělí jedinci,“ vysvětlila chovatelka Andrea Gruntová.

Ústecká zoo díky tomuto odchovu drží prvenství, chová totiž celkem sedm těchto opeřenců, nejvíc ze všech evropských zoo. „Také počet tří odchovaných mláďat je výjimečný, za posledních dvanáct měsíců se odchov zdařil pouze v zoo Rhenen v Nizozemí a zoo Paington ve Velké Británii. V obou případech se ale jednalo o dvě mláďata,“ popsala úspěch vedoucí zoologického oddělení Petra Padalíková.


Láska na celý život
Ústecká zoo chová pár zoborožců vrástičtých od roku 1992. „Jsou monogamní, vytvářejí stabilní pár na celý život. Několik let ale trvalo, než náš pár dospěl a začal hnízdit,“ říká mluvčí zoo Věra Vrabcová. Dodala, že první mládě se vyklubalo v roce 2001, od té doby přivádí pár na svět mladé pravidelně. Jeho potomci žijí například v Zoo Jersey, Paignton, Alphen a Bristol.

Samice se zazdí, samec ji krmí zvenčí
Samice před kladením vajec zaleze do dutiny kmene, kde si připravuje podestýlku a zazdívá vstupní otvor směsí hoblin, ovoce a brambor. Ta postupně ztuhne na pevnou hmotu podobnou korku. Samec jí úzkým otvorem podává krmení, samice pak po několika dnech snese vejce a měsíc na nich sedí. Ven se proklove až ve chvíli, kdy se mláďata opeří, což je přibližně ve dvou měsících věku. V opevněném hnízdě je chráněna proti predátorům.

Víte, že...
...zoborožec vrásčitý obývá pralesní oblasti ostrovů Borneo a Sumatra a Malajského poloostrova?

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.