Katastrofické záplavy v americké Louisianě: V ulicích plavou rakve! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Katastrofické záplavy v americké Louisianě: V ulicích plavou rakve!

Záplavy udeřily v plné síle!
Záplavy udeřily v plné síle! (Profimedia.cz, EPA)

Rakve plovoucí po zatopených ulicích, 40 000 zničených domů a 13 lidských obětí. Rozsáhlé záplavy na jihu americké Louisiany jsou největší živelní pohromou od ničivého hurikánu Katrina z roku 2005. Zoufalí lidé bez přístřeší dokonce tvrdí, jde o větší katastrofu než před 11 lety.

Rakve byly vyplaveny ze zatopených hřbitovů a márnic v okolí měst Baton Rouge a Lafayette, kde je situace nejhorší. „Žije tady mnoho pobožných i pověrčivých lidí. Když viděli ty rakve, jak pomalu plují po hladině ulicemi našeho města, vyděsili se ještě víc, než když přišla voda,“ řekla Anna Johnson z městečka Denham Springs u Baton Rouge. „Už jsme tady za ty roky zažili hodně, ale toto je horší než Katrina! Doufám, že se k té zkáze postaví úřady lépe než po tom hurikánu. Zůstala jsem tady sama. Manžel si vzal loďku a jel pomáhat více postiženým rodínám. Snad se mi vrátí,“ dodala s vírou v hlase. Situaci komplikuje dusivé vedro.

Nebyli pojištěni
Tisíce lidí, jež velká voda – během 24 hodin spadlo až 43 cm srážek (!) – připravila o domovy, se uchylují do provizorních ubytoven nebo přespávají v obytných přívěsech. Povodně přivedly mnoho rodin do kritické situace, protože jejich obydlí nebyla pojištěna a na opravu nebudou mít peníze. Finanční problémy hrozí kvůli záplavám i státu Louisiana. Už podle odhadů zaplatil za řešení následků pohromy v přepočtu 310 milionů Kč a dál bude pravděpodobně potřebovat krátkodobé bankovní půjčky, aby nedostatek peněz zcela neochromil fungování státních institucí.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.