Draží Göringův kvér: Může vynést až 10 milionů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Draží Göringův kvér: Může vynést až 10 milionů!

Jeho osobní zbraň, pozlacená pistole Walther PPK nesoucí dokonce rodinný erb!
Jeho osobní zbraň, pozlacená pistole Walther PPK nesoucí dokonce rodinný erb! (Foto: Profimedia.cz)

Že měl zakladatel gestapa a jeden z nejvýše postavených mužů třetí říše Hermann Göring (†53) vášeň pro luxusní věci, se ví. Teď jde do aukce jeho osobní zbraň, pozlacená pistole Walther PPK nesoucí dokonce rodinný erb!

Pistole se prodává i s Göringovým zlatým prstenem a zlatými manžetovými knoflíky. Očekává se, že cena za tyto mimořádně historicky cenné věci se v aukci americké firmy Rock Island Auction Company vyšplhá někam mezi 6 až 10 milionů korun.

Poloautomatická pistole Walther PPK byla vyrobena v roce 1939 a hlaveň je z obou stran vyzdobena rytinami, například dubovými listy a žaludy. Na pažbě nechybí iniciály HG a Göringův rodinný erb, který si válečný zločinec sám navrhoval – pěst v kovové zbroji svírající velký kruh. Má reprezentovat přezdívku, kterou si vysloužil u vojenského letectva – Železný.

Už za měsíc
Pistole jde do aukce spolu se zlatým prstenem a zlatými manžetovými knoflíky. Prsten o průměru 2,5 cm si často nasazoval během sjezdů nacistické strany a u jiných zvláštních příležitostí. Také na něm je pečeť polního maršála. Uvnitř obroučky je vyryto »Von Deinen/Alten Kameraden 10.4.1935.H.R. «, což znamená » Od tvého starého přítele, datum a Göringovy iniciály«. Celou sadu uzavírají zlaté manžetové knoflíčky, rovněž s pečetí polního maršála a rodinným erbem. Aukce proběhne od 9. do 11. září.
Pistole se prodává i s Göringovým zlatým prstenem a zlatými manžetovými knoflíky.

Zabil se kyanidem
Hermann Göring byl původně letec, pak poslanec a předseda říšského sněmu. Zakladatel gestapa, ministr letectví, vrchní velitel Luftwaffe, říšský maršál, zástupce Hitlera po většinu 2. světové války. Byl ješitný, lstivý, podlý a brutální. 28. dubna 1945 byl zatčen spojeneckými jednotkami a v Norimberku 1. října 1946 odsouzen k trestu smrti oběšením. Dva týdny po rozsudku ovšem spáchal sebevraždu, když spolkl kapsli s kyanidem draselným, kterou měl ukrytou v cele.

Zakladatel gestapa a jeden z nejvýše postavených mužů třetí říše Hermann Göring.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.