Rýžové chlebíčky a hnědá rýže? Bacha na jedovatý ARSEN!

Rýže byla odjakživa ve srovnání třeba s knedlíkem považována za lehkou a v podstatě nezávadnou přílohu. Poslední výzkumy ovšem přicházejí se šokujícím zjištěním!
První zpráva o arsenu v rýži byla publikována v roce 2012, přičemž testu bylo podrobeno na šedesát odrůd rýže. Už další rok byl pak arsen objeven v 656 produktech obsahujících zpracovanou rýži - tudíž třeba v rýžových pudincích, koláčcích, kaších, nudlích nebo cereáliích, burizonech, křupinkách! Nejvíc ho ale obsahuje rýže hnědá, která byla dosud považována za tu nejdietnější a tudíž pro člověka nejvhodnější...
Při nepřiměřené konzumaci tak podle webu farma zdraví.cz může tenhle jed způsobit častější výskyt onemocnění močového měchýře, plic i rakoviny kůže, onemocnění srdce a diabetes druhého typu. A v děloze pak má arsen dokonce vliv na vývoj imunitního systému dítěte!
A jak se arsen do rýže vůbec dostane? Může za to především hnojení půdy pesticidy. Zmenšit rizika můžeme doma tím, že rýži před vařením vždy pořádně properem ve vodě a v obchodech si do košíku vezmeme basmati, jasmínovou nebo suši rýži. V ní je tenhle karcinogen sice také, ale nikoliv v hodnotách jako u rýže hnědé.