Alkohol dokáže zachránit vaše manželství! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Alkohol dokáže zachránit vaše manželství!

Alkohol může zachránit vaše manželství.
Alkohol může zachránit vaše manželství. (Ilustrační foto: Profimedia.cz)

Dáte si s partnerem rádi skleničku? Pak máte nakročeno k tomu, aby váš vztah vydržel. Pokud jeden z vás pije a druhý se alkoholu vyhýbá obloukem, mohli byste mít v budoucnu problém...

Nechceme tímto nabádat k alkoholismu, vědci však zjistili, že sdílená lahev vína dokáže posílit vztah. „Nejsme si jistí, proč tomu tak je, ale páry, které tráví více času společnými aktivitami, mívají kvalitnější manželství,“ tvrdí jeden z autorek výzkumu doktorka Kira Birditt.

Studie se účastnilo 2 767 manželských párů. Mezi lety 2006 a 2016 absolvovali rozhovory s výzkumníky. Ti se jich ptali, zda pijí, kolik dní v týdnu, a kolik drinků vypijí. Dále se zajímali o to, jak jsou spokojeni v manželství.

Manželé měli k alkoholu kladnější vztah než jejich ženy. Většinou byl ale v manželství problém, pokud pil jenom jeden z páru. Pokud pila jenom žena a muž nikoliv, manželky uváděly, že jsou ve vztahu nespokojené. Dva abstinenti nebo dva, kteří alkohol pijí, byli celkově spokojenější.

 

„Studie ukázala, že nezáleží na tom, kolik toho manželé vypijí, ale jestli vůbec pijí,“ říká doktorka Birditt. „Studie také odhalila, jak se partneři navzájem ovlivňují, obzvlášť jsou-li již v důchodu a tráví spolu více času.“ Doktorka dále tvrdí, že když se jeden z partnerů rozhodne skončit s pitím, druhý by měl zvážit to samé.

 

Závěry studie nicméně neplatí pro alkoholiky, kterým závislost již ničí mezilidské vztahy obecně. Procento lidí, kteří měli problém s alkoholem, bylo přitom v rámci studie poměrně vysoké. Okolo 6 % žen a dokonce 20 % mužů, kteří se účastnili výzkumu, bychom již mohli označit za těžké pijany!

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.