Tělo mrtvého vojáka je doma | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Tělo mrtvého vojáka je doma

Mrtvý voják se domů vrátil se všemi poctami.
Mrtvý voják se domů vrátil se všemi poctami.

PRAHA – Armádní speciál včera přiletěl do Prahy s tělesnými ostatky štábního rotného N. M. (†28), kterého minulý čtvrtek v Afghánistánu zabila lavina bahna a kamení.


Smutečního ceremoniálu na letišti se kromě rodiny zúčastnila i ministryně Vlasta Parkanová (KDU-ČSL) a náčelník generálního štábu Vlastimil Picek.

Letoun s ostatky vojáka přistál včera před druhou hodinou odpoledne na vojenském letišti v pražských Kbelích. Rakev mrtvého vojáka byla přikryta českou vlajkou a vynesli ji z letadla jeho kolegové. U katafalku pak krátce promluvil armádní kaplan. Rotný se stal první obětí české vojenské mise v Afghánistánu. Bylo mu 28 let a jakékoli další podrobnosti na přání rodiny armáda odmítla sdělit. Nehoda se stala asi 30 km jihovýchodně od města Fajzábád. Sesuv, který způsobila bouřka doprovázená prudkým deštěm, strhl ze srázu a zcela pohřbil jedno ze čtyř vozidel čtrnáctičlenné patroly českého kontingentu. Při nehodě bylo zraněno dalších pět vojáků lavinou kamení a bahna, jeden z nich těžce. Ten byl později operován, jeho stav je nyní už stabilizovaný.


Autor: (ČTK)
Foto: ČTK

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.