»Miluji tě,« špitla matka. A pak ji nechala v porodnici... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

»Miluji tě,« špitla matka. A pak ji nechala v porodnici...

Viktorka je krásné zdravé miminko. „První známka, že je dítě v pořádku, je první úsměv do šestého týdne. Ona se začala usmívat už ve čtyřech,“ říká Leona Koutenská.
Viktorka je krásné zdravé miminko. „První známka, že je dítě v pořádku, je první úsměv do šestého týdne. Ona se začala usmívat už ve čtyřech,“ říká Leona Koutenská. (Aha! – Martin Pekárek)

PRAHA – „Miluju tě! Ať jsi šťastná,“ špitla během porodu v pražské porodnici Na Bulovce maminka dnes devítitýdenní modrooké Viktorce. Když jí chtěl porodník holčičku ukázat, odmítla! Pochází z Ukrajiny, nemá peníze a o Viktorku se nedokáže postarat. Krásné miminko tak dostanou do péče náhradní rodiče, kteří ji jistě zahrnou láskou.

  • Viktorku opustila máma
  • Zůstane u nás cizinkou
  • Kvůli nesmyslným zákonům

Ale i tak Viktorku čeká život plný komplikací. Bude vyrůstat v české rodině, mluvit česky, ale kvůli nesmyslným zákonům patrně navždy zůstane cizinkou v zemi, kde se narodila…

„Viktorka je zdravá, usmívá se, začíná broukat a teoreticky nic nebrání tomu, aby mohla být adoptovaná,“ říká Dana Vodičková, sociální pracovnice Klokánku, zařízení Fondu ohrožených dětí, kde se o holčičku teď starají.

Jenže Viktorka má zároveň pěknou smůlu. Pokud totiž například Češka porodí dítě v Americe, je z něj automaticky Američan, ale podle našich zákonů u nás narozené mimčo získává občanství po rodičích. Viktorka tak je a navždy zůstane Ukrajinka.

Podle zákonů tak Viktorku noví rodiče nemohou adoptovat, jen si ji vzít do pěstounské péče. Nebude se jmenovat stejně jako její nová máma, a kdyby ji chtěli vzít třeba na dovolenou k moři, budou mít smůlu. Za hranice s ní nebudou smět… „A kdyby Viktorka byla kluk a začala válka, musela by narukovat na Ukrajině,“ uvádí další nesmysl zákona Dana Vodičková.

Stačily by přitom podpisy českých a ukrajinských politiků pod jedinou mezinárodní smlouvu a všechno by mohlo být úplně jinak. „Pokud se rozhodnete adoptovat dítě například z Číny, obrátíte se na Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dětí do Brna a oni vám dítě bez problémů najdou. S Ukrajinou ale žádnou takovou dohodu nemáme,“ říká Leona Koutenská, šéfka Klokánku.

Pro Viktorku teď sociální pracovníci hledají mámu s tátou, kterým nebude vadit, že si ji nebudou moct adoptovat. „Zatím půjde do pěstounské péče. A rodina se bude moci pokusit vyřídit azyl. Až pak ji budou moci adoptovat. Nejdůležitější však je, aby šla k nové mámě co nejdříve,“ dodává Vodičková s tím, že Viktorka není jediná. Žen z Ukrajiny, které u nás pracují kvůli penězům, otěhotní a o dítě se nemohou starat, jsou desítky.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.