První mládě gorily Shindy v pražské zoo pokřtili jménem Ajaba! Richarde, tvůj syn je zázrak... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

První mládě gorily Shindy v pražské zoo pokřtili jménem Ajaba! Richarde, tvůj syn je zázrak...

Richarde, nesu ti zázrak.
Richarde, nesu ti zázrak. ( Foto Aha!: Karel Kopáč)

Je to Ajabu, v překladu pozoruhodný a zázračný. Takové jméno dostal včera vytoužený a hlavně nečekaný potomek gorily Shindy v pražské zoo. Na svět ho k údivu chovatelů přivedla 23. dubna.

Shinda svůj zázrak nedává z ruky, starostlivě o něj pečuje, myje ho a vozí na zádech. Hrdě ho chodí ukazovat otci Richardovi. Jak by ne, malý Ajabu totiž mámu vrací zpět do čela Richardova harému. O svou pozici vždy odvážná vůdkyně Shinda přišla právě kvůli tomu, že neměla potomka.

Zázračný Ajabu vše změnil a Richard ho už okukuje. Dvoumetrákový gorilí samec je vzorný a dokonce citlivý taťka. „Richard je hodný táta a o svá mláďata se stará. Je vůči nim jemný. Vždyť mezi ním a jimi je rozdíl 160 kil váhy,“ chválí samce kurátor primátů Vít Lukáš. S odrostlejšími Kiburim a Nurem si Richard každé ráno hraje. Malého Ajabu si zatím jen prohlíží a občas k němu přičichne. „Hrát si s ním začne až tak po roce. Zatím je na něj moc malý,“ objasňuje Lukáš. I tak je Richard připraven nového synka stejně jako celou svou rodiny chránit, a proto i po fotografech včera vrhal výhrůžné pohledy.

Jméno z tisíců
Jméno Ajabu vybírali pro synka Shindy chovatelé z 3800 návrhů, které zaslali fanoušci pražských goril.  Nejčastěji vymýšleli kombinace jmen rodičů Richarda a Shindy, např. Risha nebo Shira. Pak pátrali v exotických jazycích po slovech vyjadřujících zázrak. Kromě Ajabu tak navrhovali Maajabu (zázrak) či Zawdi (dar). „Po mnoha letech, kdy jsme už nevěřili, že by Shinda ještě mohla mít mládě, pokládám jeho nečekané narození za skutečný zázrak,“ vyznal se ředitel zoo Miroslav Bobek. Sám se přiklonil na stranu kolegů, kteří upřednostňovali právě jméno s významem »zázrak«.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.