Narodí se Shindě albín? Její dědeček byl totiž jediná známá bílá gorila na světě... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Narodí se Shindě albín? Její dědeček byl totiž jediná známá bílá gorila na světě...

Dědeček Shindy byl jediná známá bílá gorila na světě. Jako albín dostal jméno »Sněhová vločka«.
Dědeček Shindy byl jediná známá bílá gorila na světě. Jako albín dostal jméno »Sněhová vločka«. (pro Aha! – Zdeněk Čermák, ara)

DVŮR KRÁLOVÉ – Bude to velká mela, nebo láska na první pohled? V pondělí se v zoo ve Dvoře Králové poprvé přidá ke gorilí rodině sedmiletá gorilka Shinda, která před týdnem přicestovala z nizozemského Arnhemu.

Bude to velká mela, nebo láska na první pohled? V pondělí se v zoo ve Dvoře Králové poprvé přidá ke gorilí rodině sedmiletá gorilka Shinda, která před týdnem přicestovala z nizozemského Arnhemu.

Co ji čeká po boku o 30 let staršího samce Tadaa, který má pověst drsňáka a dosud nezplodil žádné potomky? Pokud se Shindě povede zabřeznout, existuje možnost, že její potomek bude albín. Po dědečkovi. Na podrobnosti se deník Aha! zeptal zooložky Zdeňky Jeřábkové.

Shinda by se měla stát maminkou vůbec prvního gorilího mláděte odchovaného v královédvorské zoo. Po boku Tadaa ale žila i Kijivu a Kamba, které s ním potomky neměly. Oplodnil je až pražský Richard. Není Tadao neplodný?
„Vyšetření jsme nedělali. Dvakrát různé samice oplodnil, ale potratily. Měl by dostat šanci už proto, že pochází přímo z Afriky. Je tedy pro chov goril geneticky cenný a Shinda je mladá cizí krev.“

Co když to nevyjde a Shinda zůstane bez potomků?
„To se neukáže hned. Musíme počkat. Mohla by zabřeznout příští rok. Kdyby to náhodou nevyšlo, což připouštím nerada, není problém sehnat jiného samce.“

O Tadaovi je známo, že je prchlivý a ke svým družkách se chová drsně. Není pro Shindu, která je prý mírná a váží jen 55 kilo, nebezpečný?
„Z toho strach nemáme. Tadao vyhrožuje, ale neublíží. Gorily jsou na rozdíl od šimpanzů, kteří klidně napadnou samice i mláďata, klidná a hodná zvířata.“

S Messi, která s ním nyní žije, ale také pořádně zatřásl.
„Messi má někdy snahu být vůdčí. Zkusila to na něj a dostala pohlavek, ale druhou tlapou ji držel, aby nespadla z parkosu.“

Uděláte něco, aby Shinda drsný »pohovor« nemusela podstoupit?
„Pro jistotu ji nejdříve spojíme s Messi. Až se spolu domluví, pak je dáme dohromady s Tadaem. Kdyby něco, holky by vystupovaly společně.“

Proč může mít Shinda bílé mládě?

Pokud se Shinda stane mámou, její potomek by mohl být bílý jako sníh. Její dědeček byl totiž jediná známá bílá gorila na světě. Žil v zoologické zahradě v Barceloně. Trpěl tzv. albinismem. Říkali mu Floquet de Neu, což katalánsky znamená »Sněhová vločka«. Narodil se v roce 1964 a uhynul 24. listopadu 2003 na rakovinu kůže. Nedostatek melaninu, který způsobil jeho specifické zabarvení, tedy zapříčinil i jeho smrt. Pokožka gorily totiž nebyla dostatečně chráněna před slunečními paprsky.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.