Co nám v práci ničí zdraví? 6 rad, jak předcházet bolesti! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Co nám v práci ničí zdraví? 6 rad, jak předcházet bolesti!

Nestíháte, a potřebujete vyřídit milion věcí najednou?
Nestíháte, a potřebujete vyřídit milion věcí najednou? (Foto: Profimedia.cz, ara)

Nestíháte, a potřebujete vyřídit milion věcí najednou. Palcem rychle vyťukáváte esemesku a zároveň telefonujete s mobilem přilepeným mezi uchem a ramenem. Pokud se při tom všem ještě snažíte lovit něco v počítači, tak si za čas můžete vykoledovat nepříjemný zdravotní problém.

»ESEMESKOVÝ« PALEC
Při psaní esemesek nebo surfování na internetu používáme palce. „Nejde jen o přetěžování, ale také o nepřirozenou polohu, do které palce stavíme. Může docházet k bolestem základního kloubu palce a vznikají i bolesti, které se šíří z rukou až do zapěstí a předloktí,“ říká MUDr. Michaela Tomanová, primářka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí.
OBRANA: Zapojte do psaní víc prstů. Je jasné, že těžko můžete psát všemi deseti, ale zkuste prsty střídat. Zkuste třeba psát zase pro změnu druhým palcem.


TELEFONNÍ KŘIVICE
Svíráte telefonní sluchátko křečovitě mezi uchem a ramenem, protože musíte zvládat i další věci? Tak počítejte s tím, že krk trpí a páteř úpí.
OBRANA: Snažte se nemíchat dohromady telefonování i práci. Dělejte jedno, nebo druhé. A pokud musíte zároveň pracovat i telefonovat, tak si pořiďte hands free.  
PÁLÍCÍ OČI
Pořádně zabrat dává očím upřené zírání na obrazovku. Vadí jim pohled na plochu počítače, ale zátěží je i přesouvání pohledu od obrazovky na text na stole. Oči pak reagují pálením, slzením nebo zhoršením zraku.  
OBRANA: Používejte větší formát písem a dělejte si krátké pauzy. Párkrát zamrkejte, oči tím zvlhčíte. Pokud to nezabírá, kupte si v lékárně umělé slzy. ZTUHLÁ ZÁDA
Sedíte v práci osm hodin na židli a zvednete se jen občas? Pak se nedivte, že vaše záda protestují. Pokud navíc máte špatně nastavenou židli, hrozí vám bolesti bederní i krční páteře.  
OBRANA: Ideální je židle, u které si můžete nastavit sedák, opěradlo i područky. Střídejte při sezení polohy a čas od času se protáhněte.
ZRÁDNÁ MYŠITIDA
Máte ruku většinu času »přilepenou« k počítačové myši? Hrozí vám zánět karpálního tunelu, kterému se přezdívá myšitida. Začíná slabým brněním a skončit může až neschopností ovládat palec a ukazováček.  
OBRANA: Pořiďte si speciální gelovou podložku. Také se vyvarujte křečovitého svírání myši a zkontrolujte si svůj posez u stolu. Měli byste totiž sedět tak, abyste neohýbali při práci ruce v zápěstí nahoru.
OTEVŘENÁ KANCELÁŘ
Open space je otevřená kancelář, ve které pracuje i stovka pracovníků. Zaměstnavatelé si to pochvalují, někteří zaměstnanci si naopak stěžují na stres, hluk a nedostatek soukromí. I lékaři bijí na poplach a mluví o takzvaném SOS (syndrom open space), který se projevuje zvýšeným krevním tlakem, zažívacími potížemi, bolestmi hlavy nebo až depresemi.
OBRANA: Vybudujte se aspoň kousek svého prostoru. Ohraničte ho květinou, při větším hluku si nasaďte sluchátka. Soukromé hovory si vyřizujte na chodbě, pokec s kolegou si vyřiďte v kuchyňce.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.