Historické i současné stroje ozdobily Pardubice: V tomhle stroji létal Baťa! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Historické i současné stroje ozdobily Pardubice: V tomhle stroji létal Baťa!

Tomáš Baťa vlastnil tohohle krasavce.
Tomáš Baťa vlastnil tohohle krasavce. (Foto Aha! – Jakub Poláček, ČTK)

Jedinečné letouny historické i současné vzlétly včera na 26. ročníku Aviatické pouti na letišti v Pardubicích. Mezi více než 60 stroji se představili legendární stíhačky messerschmitt, spitfire, trojplošník Fokker Dr.I nebo Baťova slavná Electra 10A.

K vidění byly stroje a letové scény z 1. i 2. světové války, akrobatická vystoupení, současné armádní stroje. Kromě legendárního válečného britského stíhače s﷯pitfire se objevila replika proudového Messerschmittu 262 Schwalbe. „Během odpoledne právě tento stroj vedl unikátní průlet skupiny 13 letadel z období druhé světové války,“ řekl organizátor Petr Kolmann. „Všechna letadla, která byla avizovaná, přiletěla,“ dodal Kolmann.


Na akci, která běžně pojme 25 tisíc diváků, pak dorazil coby zlatý hřeb programu unikátní letoun Lockheed Electra 10A Jana Antonína Bati, jenž se loni po 76 letech vrátil do Česka. Nyní stroj sídlí v Muzeu Točná, odkud s ním na aviatickou pouť přiletěl jeho majitel, šéf seznam.cz Ivo Lukačovič. Nestihli jste? Nevadí!

Totožný program jako včera bude pro diváky k vidění i dnes! Začíná se na pardubickém letišti v 11.25, končí v 17.00.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.