Aleše (10) léčí kmenovými buňkami a laserem. Na další léčbu chybí peníze | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Aleše (10) léčí kmenovými buňkami a laserem. Na další léčbu chybí peníze

Aleš se bez přístrojů neobejde.
Aleš se bez přístrojů neobejde. (Foto Aha! – Jiří Čada a archiv rodiny)

Do první třídy si to Aleš Denner (10) z Okřešic na Třebíčsku vykračoval po svých. Svalová dystrofie mu však udělala tečku za klukovskými rošťárnami a upoutala ho na vozík. Teď mu svitla téměř zázračná naděje. Izraelským lékařům se jeho nemoc patrně podařilo zastavit!

Přestože lékaři dětem stiženým nemocí postupného ubývání svalstva dávají většinou šanci na pouhých dvacet let života, Alešova rodina se nevzdává. „Měli jsme štěstí, že jsme narazili na brněnského neurologa Petra Vondráčka, ten nám před časem řekl o experimentální léčbě této nemoci kmenovými buňkami v Izraeli,“ vysvětlovala Aha! Alešova maminka Eva. Říká se, že tonoucí se stébla chytá, v případě rodičů malého školáka to platí dvojnásob. „Okamžitě jsme začali shánět peníze na léčbu, kterou odmítají hradit naše zdravotní pojišťovny,“ vyprávěla maminka.


Pomohli dobří lidé, ale třeba i Nadace ČEZ a Alešek s maminkou mohl loni v říjnu odletět do Mezinárodního centra buněčné terapie a nádorové imunoterapie v Tel Avivu. Stal se prvním léčeným dítětem na světě. „Díky léčbě kmenovými buňkami a stimulacím pomoci laseru a ultrazvuku se profesoru Šimonu Slavinu možná podařil zázrak. Vypadá to, že onemocnění dál nepostupuje, stav Aleše se dokonce zlepšil,“ říká maminka Eva. Teď by měl Aleš v Tel Avivu absolvovat druhé kolo léčby. To bude stát zhruba milion korun. Rodina už stačila sehnat půlku. „Další léčba, aby byla účinná, musí proběhnout do půl, nejpozději do roku,“ vysvětluje Alešova maminka a prosí případné dárce o pomoc.

Nejzávažnější typ
Aleš Denner trpí svalovou dystrofií v té nejvážnější podobě, takzvaného Duchennova typu. Jde o genetickou chorobu, při níž postupně ubývá veškeré svalstvo. Jeho tělo si neumí vyrobit bílkovinu dystrofin, bez níž svalstvo nemůže fungovat, svaly tak postupně ochabují. Pacienti většinou umírají na udušení.

Lékař: Je stejně na odpis...
Rodina si s doktory hned poté, co chlapci nemoc diagnostikovali, už užila své. „Stalo se nám například, že jeden lékař v brněnské nemocnici zjistil u Aleška jakousi srdeční arytmii a vzápětí dodal, že v našem případě je to stejně jedno. Jiná lékařka zase před časem beze stopy soucitu konstatovala věk, kterého se Aleš dožije,“ popisuje maminka.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.