Denis (13) trpí smrtící dystrofií: Máma mu dala 63 milionu kmenových buněk! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Denis (13) trpí smrtící dystrofií: Máma mu dala 63 milionu kmenových buněk!

Denis se dnes už dokáže usmát.
Denis se dnes už dokáže usmát. (Foto Aha! – Karel Janeček, rodinný archiv)

Od čtyř let trpí Denis Knebl (13) z Ostravy smrtelnou nemocí, svalovou dystrofií. Úbytek svalové hmoty jej poutá k vozíčku od třetí třídy. Šanci přežít dali tomuto bojovníkovi odborníci na Filipínách.

Maminka Libuše jako vhodná dárkyně poskytla Denisovi kmenové buňky sama. K dárcovství ale vedla dlouhá cesta. Léčba vyjde na 1,5 milionu a rodina si ji mohla dovolit jen díky pomoci lidí, kteří Denisovi na účet posílají peníze. „Denisek má za sebou třetí aplikaci kmenových buněk. Celkem 63 milionů. A byl moc statečný! Jako poděkování rozdal náramky, vyráběl je spolu s dědečkem. Na klinice z nich měli velkou radost,“ těší maminku Libuši Ligockou (47).

Vydržíme všechno

Pomoc ze zoufalé zdravotní situace našla rodina až na Filipínách. kam Denis odjel i s maminkou. Právě ona se ukázala jako vhodný dárce kmenových buněk. Odběr se prováděl z maličké kostičky na levé straně beder. „Celé mi to opíchali a potom se podařilo odebrat 25 zkumavek kostní dřeně. Nebolelo to vyloženě, ale slzy tekly. Bylo to nepříjemné. Ale pro našeho chlapečka vydržíme všechno,“ říká odhodlaná Denisova maminka.

Zachrání ho dárci?

Následovně za zhruba půl roku by měl Denis do těla dostat další tři aplikace kmenových buněk. Vyjdou na asi 26 tisíc dolarů, asi 650 tisíc korun. „Budeme věřit, že peníze do té doby nějak zase nasbíráme. Děkuji ze srdce všem, kteří pomohli,“ vzkazuje dárcům statečný Denis.

Co je to za nemoc

Svalová dystrofie zapříčiňuje ubývání svalstva. Tělo ochabuje, až přestane fungovat úplně a hrozí úmrtí na selhání dýchacího svalstva. Choroba je dědičná.

Jak působí kmenové buňky

Kmenové buňky mají potenciál k přeměně na nervové nebo svalové buňky a mohou tak v organismu nahradit vlastní poškozené buňky a obnovit tak neuronální síť.


Za kolik první aplikace

Šestitýdenní léčba Denise na Filipínách vyšla na 60 900 dolarů, což vyšlo na 1 461 727 korun.

Jak je možné rodině přispět

Číslo účtu: 2200923116/2010

Přispěl i kapitán českých hokejistů

V listopadu loňského roku přispěl Denisovi Kneblovi 100 tisíci korunami hokejista Tomáš Plekanec.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.