Románku! Proč tě zabili? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Románku! Proč tě zabili?

Románkova matka a otec (vpravo) stále čekají až policie najde vraha jejich syna.
Románkova matka a otec (vpravo) stále čekají až policie najde vraha jejich syna.  (Aha! – Josef Mašek)

KLATOVY – Obrovský smutek a zoufalství provázelo včerejší pohřeb malého Románka Červeňáka (†3), kterého před deseti dny v Měčíně na Klatovsku někdo brutálně zavraždil. Policie ještě viníka nezná, zřejmě ale půjde o někoho z příbuzných proto obřad doprovázela i napjatá atmosféra. „Nikdo tu nikomu nevěří,“ řekl se slzami v očích dědeček mrtvého chlapce František.

Červeňákovi pohřbili zavražděného synka (†3)

Bílá dětská rakev na oltáři mezi šesti hořícími svícemi, ohromné množství věnců a květin a zoufalí příbuzní. Tak to včera dopoledne vypadalo v klatovské hřbitovní kapli, kde se konalo poslední rozloučení s Románkem. Uctít památku zavražděného chlapce přišlo asi osmdesát příbuzných a známých, někde mezi nimi byl zřejmě i vrah.

Jeho totožnost slíbil prozradit chlapcův dědeček právě na pohřbu, nakonec si to však rozmyslel. Na obřad totiž přišlo i několik policistů v civilu, kteří zřejmě na tento okamžik napjatě čekali.

Chlapcova matka už od rána neustále plakala. „Románek je mučedníkem, a proto se setká s Kristem,“ snažil se rodinu uklidnit duchovní. Smuteční zástup s rakví se po obřadu v kapli vydal do odlehlé části hřbitova, kde byly ostatky uloženy do země. Příbuzní poté na rakev vhodili především květiny, Románkovi sourozenci do hrobu uložili i chlapcovy oblíbené hračky a sladkosti.

„Nechápu to. Jak se něco takového mohlo stát?“ ptal se zoufalý Romanův strýc. To byla také jedna z mála vět, která na pohřbu z úst příbuzných zazněla. I při závěrečné modlitbě za mrtvé dítě všichni mlčeli a po obřadu kvapně odjeli. „Už to všechno chceme mít za sebou, hlavně konečně chceme znát vraha,“ řekl Románkův otec.

Nejhůř dopadla chlapcova babička. Při dlouhém proslovu duchovního se jí u hrobu na prudkém slunci udělalo nevolno a na pomoc museli přispěchat ostatní příbuzní. „Věděl jsem, že to nezvládne, neměla sem vůbec chodit,“ brečel dědeček mrtvého chlapce.

Roman zmizel zhruba před deseti dny ze dvorku domu v Měčíně, u kterého si hrál. Do pátrání po něm byly nasazeny desítky policistů, dobrovolníci i vrtulník s termovizní. Policisté však našli nakonec chlapce mrtvého ve sklepě polorozbořeného zámečku, kde početná rodina bydlí. Pitva potvrdila, že Románek zemřel násilnou smrtí, podle některých informací byl i znásilněn. Podezřelým z hrůzného činu je bratr Erik, který měl osudný den chlapce hlídat.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.