Svátek žertíků má dlouhou tradici a zabírá i dnes: Vyveďte někoho aprílem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Svátek žertíků má dlouhou tradici a zabírá i dnes: Vyveďte někoho aprílem!

Upravená zubní pasta zcela jistě zabere.
Upravená zubní pasta zcela jistě zabere. (Foto Profimedia.cz)

Držíte apríla? Jako děti jsme ho milovali a s výzvami na internetu kanadské žertíky znova získaly oblibu. Chystáte se někoho vyvést aprílem? Aha! vám předkládá jeho historii a několik tipů!

Má původ v Iránu?

Předchůdcem apríla může být íránský svátek Sizdah Be-dar, který se odehrává v podobném čase a je spojen s žerty a hrami.

U nás už v 17. století

Vyvádění aprílem je sice import ze zahraničí, ale rychle tady zdomácnělo a první zmínky o taškařicích u nás se objevují už v roce 1690. Je dost pravděpodobné, že svátek vznikl jako reakce na změnu ročního období a měl být svéráznou oslavou příchodu jara.

Nápisy na záda obětí

Obětí žertů byli většinou rodinní příslušníci. Aprílovou klasikou po celé Evropě bývalo lepení žertovných nápisů na záda oběti.

Frčí esemesky a hoaxy

I apríl prochází modernizací a dnes už lepením cedulek na záda nikoho neohromíte. Mládež hledá inspiraci v internetových »prancích« youtuberů, starší generace se uchyluje k vtipným esemeskám a stranou samozřejmě nezůstávají ani média a první duben se kachnami a hoaxy (podvodnými e-maily) jen hemží. Buďte tedy ostražití.

Pozor na ryby

U nás apríl nemá žádný symbol, ale ve Francii, Itálii a Belgii je jím jednoznačně ryba. Objevuje se na pohledech, přáních, také se na apríla vaří a samozřejmě, jak jinak, se jejím obrázkem polepují oběti žertíků. Ryba je také tématem aprílových dárků a pochoutek.

Tipy na apríla

Vděčné záchodové vtipy

Zvolte cokoli, co je čiré a přitom kluzké a natřete zlehka prkýnko u záchodové mísy. Pak už si jen najděte vhodnou pozorovatelnu (v rámci zákona), abyste mohli v bezpečí sledovat, jak vtípek zabral.

Zahrajte si na nástěnkáře

Tady se fantazii meze nekladou. Na nástěnku ve škole či v práci umístěte pěkně graficky vyvedenou reklamu či výzvu ke shromáždění třeba za účelem focení, castingu, zkrátka co vás napadne. Pamatujte však, že s kolegy a spolužáky pak budete muset žít i dál.

Maličkosti s velkým účinkem

Nacpěte do kuchyňské linky v podnikové kuchyňce záplavu pingpongových míčků nebo naplňte konfetami deštník. Taky můžete upravit zubní pastu, svázat tkaničky k sobě a vycpat špičky bot (to potěší zvláště po ránu), nebo připravte svačinku, kdy místo šunky dáte mezi chleby barevný papír.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.