Velikonoce jsou tady: Jarní kouzla a rituály! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Velikonoce jsou tady: Jarní kouzla a rituály!

Obarvování vajíček je prastarý rituál.
Obarvování vajíček je prastarý rituál. (Foto Shutterstock.com)

Příchod jara je vždycky radostná událost a lidé ho oslavovali, kam až lidská paměť sahá. Chcete si zavzpomínat na staré zvyky a přivolat trochu jarního štěstí? Čarujte s Aha!

Zasaďte semínko přání
Potřebujete k tomu jen semínko trávy, nebo třeba jarního osení. Pošeptáte do něj své přání a pak zasadíte.

Vyneste zimní »smrt«
Můžete si vyrobit figurku, která bude symbolizovat zimu, nebo třeba starosti, kterých se chcete zbavit. Pak ji spalte nebo hoďte do proudícího toku.

Vajíčkový rituál
Připravte si vajíčko (slepičí, ale klidně můžete i křepelčí, pokud vás víc inspiruje), obarvěte ho přírodními barvami, ozdobte a napište na něj své přání (pokud nechcete přání psát, můžete přání jen zašeptat), podržte ho v dlaních, aby se nabilo vaší energií, uvařte ho a snězte.

Aby vás beránek nepokakal...
Tahle stará tradice potěší zejména dámy. Na Velikonoce je zvykem si pořídit nové oblečení. To ještě stihnete, uvidíte.


Symboly jara
Vejce
Symbolizují plodnost a znovuzrození. Žloutek je jako zlatá koule reprezentující Boha Slunce. Bílá skořápka je bílá (barva panenství) jako Bohyně. Zdobení vajíček pastelovými barvami opět symbolizuje příchod jara.

Zajíc
Kromě toho symbolizuje plodnost. Zaječí námluvy začínají již koncem února, samička může porodit za půl roku až čtyřikrát po 2 – 4 mláďatech, v době březosti je schopna ještě dalšího oplození.

Kočičky
Jsou živou tradicí v lidových i v křesťanských zvycích. Pomlazení zelenými ratolestmi z vrby či jalovce se odedávna považováno za prostředek zachování zdraví. Ratolesti kočiček posvěcené na Květnou neděli měli i poté chránit před nemocemi, bleskem a dalšími katastrofami. Lidé si je uchovávali po celý rok.

Beránek
V pohanských zvycích byl beránek obětním zvířetem, v křesťanské tradici symbolem Ježíše Krista. Podle křesťanské víry je Kristus jako beránek, obětovaný za spásu světa.

Další zajímavosti o Velikonocích si přečtěte ZDE

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.