Týden s ní nedokázali pohnout! Loď vyprostily až tanky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Týden s ní nedokázali pohnout! Loď vyprostily až tanky

Tanky pořádně při záběru »rozoraly« břeh.
Tanky pořádně při záběru »rozoraly« břeh.  (Foto: ČTK)

Česká loď Albis týden blokovala dopravu na Labi v Drážďanech. Vyprostit se ji podařilo až včera, od mostních pilířů ji hasiči a rejdaři odtáhli pomocí dvou vyprošťovacích tanků a remorkéru. Stačilo jim pár minut.

S vyprošťovacími tanky přijeli ráno na místo čeští hasiči, které o pomoc požádali jejich němečtí kolegové. Postavili je na oba břehy a loď s nimi propojili ocelovými lany. Když dal remorkér před polednem pokyn k napnutí lan, oba tanky příď lodě natočily a remorkér Beskydy, který byl s lodí propojen třetím lanem, ji poté odtáhl.

„Celá operace mohla na oko vypadat jednoduše, šlo ale o to odvrátit riziko návratu lodi zpět k mostu. Pokud by se ji nepodařilo odtáhnout hned napoprvé, narazila by opět do pilířů. Škoda by se pak mohla vyšplhat do desítek milionů korun,“ uvedla mluvčí hasičů Nicole Zaoralová.

Sůl museli vyložit
Loď Albis převážející 800 tun soli uvázla u drážďanského Albertova mostu minulé pondělí. Najela zřejmě na mělčinu, silný proud ji pak strhl ke straně a přitlačil na mostní pilíře. Pokusy vyprostit ji pomocí remorkérů a dalších plavidel byly bezúspěšné. Bylo proto nutné náklad vyložit pomocí sacího bagru a pak ještě účinnějšího vysavače, což se protáhlo. Sůl navlhla, zhrudkovatěla a zařízení na odsátí ucpávala.

Odtah za 2 miliony
Loď po vyproštění, které sledovaly stovky lidí, prohlédla říční policie. Poté zamířila do Děčína, kde ji čeká technická kontrola. Kolik za její vyproštění zaplatí, zatím společnost Evropská vodní doprava netuší. Nejdražší bude pomoc německých hasičů a vykládka soli. „Odhaduji to na zhruba jeden až dva miliony korun,“ řekl spolumajitel společnosti Lukáš Hradský.

V prosinci pomohla vlna
Za poslední čtyři měsíce je to už druhá loď, která v Drážďanech pod mostem uvázla. Loni v prosinci podobně zablokovala dopravu loď české společnosti ČSPL, která zůstala na mělčině nedaleko Mariánského mostu. Vyprostit se ji podařilo také až po několika dnech, a to pomocí vodní vlny, kterou do Německa poslalo z ústeckých zdymadel Povodí Labe.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.