Sucho zničí celou úrodu! Pokud brzy nezaprší, bude zle | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Sucho zničí celou úrodu! Pokud brzy nezaprší, bude zle

Pokud budou sucha pokračovat,je možné, že vyschne i Vltava.
Pokud budou sucha pokračovat,je možné, že vyschne i Vltava.

PRAHA – Ach, to sucho! Je půlka dubna a území České republiky zažívá jedno z nejteplejších období za poslední desítky let. „V posledních dnech se hodnota UV záření zvýšila o téměř 20 procent oproti normálu, což mohli pocítit zejména lidé s citlivější kůží,“ řekl Michal Janouch ze solární observatoře v Hradci Králové.

Ach, to sucho! Je půlka dubna a území České republiky zažívá jedno z nejteplejších období za poslední desítky let. „V posledních dnech se hodnota UV záření zvýšila o téměř 20 procent oproti normálu, což mohli pocítit zejména lidé s citlivější kůží,“ řekl Michal Janouch ze solární observatoře v Hradci Králové. Duben je nejen nejteplejší, ale i nejsušší! A to by mohlo být katastrofou nejen pro české zemědělce!

Co by se stalo, kdyby počasí vydrželo a další půlrok by na zem nespadla ani kapka vody?

Duben:
Suché jarní počasí s malým počtem srážek a téměř letní teploty nahrávají požárům. „Hlavní příčinou vzniku požárů je lidská nedbalost,“ poznamenala mluvčí libereckého krajského hasičského sboru Iva Michalíčková. Do konce měsíce tak může shořet spousta hektarů lesa.

Květen:
Objevují se první praskliny, část zemědělců má problémy se zasetými plodinami. Půda praská a puká. Rostliny, které by si měly razit cestu zemí, nemají dostatečnou sílu, aby tvrdé hroudy oranice prorazily. Zůstávají tedy pod povrchem, kde umírají.

Červen:
Zbytek neduživých rostlinek, kterým se přece jen podařilo dostat se na povrch, definitivně usychá. Sadaři hlásí první problémy, většina stromů je těsně před uschnutím, začínají se množit lesní požáry.

Červenec:
Vodní nádrže vysychají, tisíce Čechů přicházejí o možnost laciné dovolené na některé z našich přehrad. Světlo světa opět spatřily kdysi zatopené původní obce Živohošť ze Slapské přehrady, Staré Hamry z přehradní nádrže Šance v Beskydech či zbytky vesnice s kostelem sv. Štěpána v zatopené vsi Těchnice na Orlíku.

Srpen:
Žně se nekonají, není co sklízet.

Září:
Děti nejdou do školy. Není voda.

Alarmující fakta

  • Na jižní Moravě, dolním Poohří, v jižních Čechách je využitelná vodní kapacita v půdě pod úrovní 20 procent, ojediněle i pod 10 procenty!
  • Řeky mají jen mezi 30 až 70 procenty obvyklého dubnového průtokového průměru.
  • 20 procent všech studní v ČR vykazuje podprůměrné hladiny.
  • Třetina pramenů v ČR vykazuje podprůměrnou vydatnost.
  • V Praze, Středočeském, Ústeckém a Jihomoravském kraji je vyhlášen druhý nejvyšší stupeň nebezpečí vzniku požárů.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.