Rady odbornice, jak mít rybu na svátečním stole co nejlepší!

Blanka Buchelová, nákupčí ryb z Teska, odpovídá na otázky ohledně výběru.
Kdy je nejvhodnější doba na nákup štědrovečerního kapra?
S nákupem ryby bychom neměli spěchat, dlouhé skladování zhoršuje chuť a kvalitu masa. Ideální je koupit rybu 24. prosince ráno. Pokud musíte vyrazit pro kapra pár dní předem, je třeba věnovat pozornost především teplotě při jeho přepravě a skladování.
Je lepší kupovat kapra živého, nebo chlazeného?
Kuchaři a gastronomičtí experti doporučují kupovat kapra čerstvého. Pokud zvolíme nákup chlazeného masa, je třeba si pohlídat jeho čerstvost. Poznáte ji podle vůně. Kapr musí tzv. vonět »rybinou«. V případě, že ucítíte čpavkový zápach, kapra nekupujte. Ukazatelem čerstvosti je také »pružnost«. Při stlačení prstem musí maso pružit a promáčknuté místo by se mělo po chvíli vrátit do původního stavu.
Jak velkého kapra vybrat?
Záleží na potřebě každého nakupujícího a velikosti rodiny či hostů i stolu. Průměrná hmotnost, kterou zákazníci nejraději kupují, je kolem 2,5 kg. Větší kapři pak obsahují více rybího tuku, od něhož lze ale snadno pomoci – stačí odříznout břišní tukovou řasu.
Jak přepravit kapra domů?
Živého kapra je nejlepší zabalit do vlhké utěrky a rychle ho přepravit opět do vody. U kapra chlazeného je nejvhodnější přeprava v termotašce s ledem. Teplota u již naporcovaného kapra by neměla přesáhnout 5 °C. V případě vyšší teploty se zkracuje trvanlivost masa.
Jak se nejlépe zbavit zápachu rybiny?
Pokud si přinesete živého kapra, důležité je vyměňovat mu vodu. V případě, že již máte rybu zabitou, nechte ji přes noc namočenou v mléce. A pokud rybinu stále cítíte, přidejte při přípravě do trouby nádobu s vodou a citronem nebo octem.
Jak máme kapra správně naporcovat?
Základem je dobře nabroušený nůž. Z vykuchaného kapra nejdříve odstraníme hlavu řezem, který vedeme za žábrami a prsními ploutvemi. Hlavu kapra pak můžeme využít na přípravu rybí polévky. Dále můžeme kapra rozdělit podélným řezem na půlky anebo příčně na podkovy. Při domácím zpracování kapra doporučujeme jednodušší a snadnější porcování na podkovy. Z jednotlivých podkov lze navíc snadno odstranit kosti.