Tragédie v Turnově: 2 mrtví a 5 zraněných! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Tragédie v Turnově: 2 mrtví a 5 zraněných!

Hasiči bojovali s plameny i dýmem, který stoupal půl kilometru vysoko.
Hasiči bojovali s plameny i dýmem, který stoupal půl kilometru vysoko. (Foto Aha! – David Malík)

Výbuch otřásl včera ráno Turnovem. V továrně Agba, která vyrábí autodíly, explodoval plyn isobutan. V plamenech zemřela dělnice a dalších pět lidí se zranilo.

Mohutná exploze ohlušila město po půl osmé ráno a krátce nato už vyděšení lidé volali na linku 112. Hasiči byli na místě během pár minut, ale do plnírny technických plynů se nemohli dostat. Výbuchy tlakových lahví se spreji jim komplikovaly vstup. „Budova měla také po explozi na několika místech narušenou statiku,“ řekla Aha! mluvčí libereckých hasičů Zdenka Štrauchová. Když se zhruba po čtyřech hodinách dostali do objektu, v plamenech objevili mrtvou ženu, kterou od počátku kolegové pohřešovali. Odpoledne hasiči v troskách objevili další tělo. Výbuch a požár navíc zranil dalších pět lidí, z toho tři velmi vážně. Dva lidé skončili s popáleninami v nemocnici v Praze-Vinohradech a další ženu transportoval vrtulník do nemocnice v Liberci. Příčiny tragédie vyšetřuje policie. Plnírnu sprejů ale rozmetal podle všeho vznětlivý plyn isobutan. Ten se používá jako pohonná látka do sprejů, chladivo nebo jako aerosol v kosmetice.


Jak se hasilo?
7.30    Hasičům byl nahlášen požár v budově 50 krát 60 metrů, měli k dispozici speciální jeřáb a všechny velkoobjemové cisterny z Libereckého kraje, do vody přidávali pěnidlo. Jedovaté látky v ovzduší hasiči nenaměřili. Záchranáři měli na místě 2 vrtulníky.
14.00    Hasiči dostali požár pod kontrolu zhruba po šesti hodinách, na místě zůstávala jen jedna z pěti pozemních posádek záchranářů.

Co hořelo?
Plameny zachvátily továrnu v průmyslovém areálu Vesecko, kde firma AGBA vyrábí lékárničky pro auta, autokosmetiku, provozní kapaliny a další autodoplňky. Požár vznikl v plnírně plynů do sprejů.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.