Ivan Langer - Tajné volání z mobilu dětí? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Ivan Langer - Tajné volání z mobilu dětí?

Langer prý chtěl vyzrát na policisty tím, že si  půjčoval telefony od svých přátel a jejich dětí.
Langer prý chtěl vyzrát na policisty tím, že si půjčoval telefony od svých přátel a jejich dětí. (: ČTK)

PRAHA – Proč ministr vnitra Ivan Langer (ODS) tak často měnil telefony? Že by chtěl ušetřit za účty za telefon? Podle Inspekce ministra vnitra si Langer schválně půjčoval mobilní telefony včetně SIMkaret od svých přátel, jejich dětí. Z nich si pak volal s lidmi z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Tím chtěl zřejmě ošálit policisty, kteří ho odposlouchávali.

Ivan Langer to ale razantně popírá. „Mohu s klidným svědomím prohlásit, že jsem si s policisty z ÚOOZ netelefonoval,“ tvrdí Langer. Proč tedy Langer telefonoval z mobilu olomouckého primátora, jeho ženy a obou dcer? Primátorova manželka Věra Novotná potvrdila, že telefon Langerovi opravdu půjčovala. „V březnu mu někdo ukradl mobil. Já jsem mu půjčila náš domácí,“ řekla Novotná.

Inspekce tvrdí, že stejné praktiky s telefonem využil i poslanec Jan Vidím (ODS), který si s lidmi z ÚOOZ telefonoval z čísla své manželky. Ta se tak ocitla mezi odposlouchávanými. „Nevím, jestli se třeba mohlo stát, že manžel si půjčil můj telefon a volal jim,“ nevyloučila tuto možnost Iveta Vidímová.

Poslanci však zřejmě zapomněli, že díky technice se dá zjistit téměř vše. „Pokud člověk ve stejném telefonním aparátu vymění SIM kartu, tak to policie velmi rychle zjistí,“ řekl ředitel protiodposlechové společnosti Jiří Schmidt.

Mluvčí ministerstva vnitra Jana Malíková včera ale rozhodně popřela, že by Inspekce ministra vnitra podezírala Langera z účelového měnění telefonů při rozhovorech s policisty z ÚOOZ.

Vyšetřovatelé odposlouchávali Langera ještě předtím, než se stal ministrem vnitra, kvůli podezření, že právě on zveřejnil části zprávy šéfa ÚOOZ Jana Kubiceho o údajném prorůstání organizovaného zločinu, do politiky. Inspekce v souvislosti s kauzou »Kubice« odposlouchávala dalších 46 telefonních čísel, mezi nimiž byli i advokáti, novináři a děti. Postup soudců, kteří příkaz k odposlechům podepsali, prověřuje nyní i tým ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS). Podle nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké nebyly odposlechy protizákonné. Přesto si však vyšetřovací spis k této kauze znovu vyžádala.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.