CK Parlament: Dovolená na Marshallových ostrovech! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 10. května 2024

Svátek slaví Blažena, zítra Svatava

CK Parlament: Dovolená na Marshallových ostrovech!

Přesně takhle  by měl vypadat i radar, který chtějí Američané vybudovat v Brdech.
Přesně takhle by měl vypadat i radar, který chtějí Američané vybudovat v Brdech. (: Getty images)

PRAHA – A je to tady zase! Že jsou naši poslanci vášniví cestovatelé, je notoricky známo. Tentokrát si ale poslanci Petr Wolf (ČSSD), Tomáš Dub (ODS) a Alexandr Černý (KSČM) zaletí až na Marshallovy ostrovy v Tichém oceánu.

A je to tady zase! Že jsou naši poslanci vášniví cestovatelé, je notoricky známo. Tentokrát si ale poslanci Petr Wolf (ČSSD), Tomáš Dub (ODS) a Alexandr Černý (KSČM) zaletí až na Marshallovy ostrovy v Tichém oceánu. Z našich peněz se zaplatí letenky z Prahy na Havaj, zbytek luxusní dovolené zaplatí Američané. Účelem cesty je totiž prohlídka amerického radaru, který chtějí postavit ve vojenském prostoru Brdy. Řada politiků proti cestě protestuje s tím, že si tak americká armáda kupuje přízeň českých poslanců.

„Mně se nelíbí, že by to měly platit nějaké americké firmy,“ rozčiluje se třeba Kateřina Konečná (KSČM), která měla původně letět také, ale své místo přepustila kolegovi Černému. „Je to jako by si nás kupovali, ale chápu, že pro některé kolegy je to vítaná dovolená,“ dodal naštvaně další z poslanců, který si nepřál být jmenován. Aby se utlumily vášně, vymyslel zahraniční výbor, že se náklady rozdělí. Letenky z Prahy na Havaj zaplatí český parlament, další letecký přesun na Marshallovy ostrovy a týdenní pobyt pak uhradí USA.

Poslanci letos podniknou na 100 zahraničních cest do všech koutů světa a náklady na ně se vyšplhají na několik desítek milionů. Pořadatelské země většinou hradí ubytování, doprovodný program a často i stravu. Stát pak hradí poslancům cestu a vysoké diety. V průměru je to 112 eur na den, tedy 3200 Kč. Pokud by jel na zahraniční služební cestu »normální« zaměstnanec, dostal by podle zákona diety 2,5krát až 3,5krát nižší a navíc – v případě, že by měl hrazené jídlo, musel by je vrátit! Poslanci ne! „Znám kolegy, kteří si na hotelu mažou chleby s máslem, aby ušetřili,“ přiznala deníku Aha! poslankyně Kateřina Konečná (KSČM).

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.