Trpěla závratí a bolestmi, pak přišel šok: To, co tuhle dívku málem zabilo, máte nejspíš v kuchyni! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Trpěla závratí a bolestmi, pak přišel šok: To, co tuhle dívku málem zabilo, máte nejspíš v kuchyni!

I při pití čaje musíte být obezřetní!
I při pití čaje musíte být obezřetní! (Ilustrační foto: Profimedia.cz)

Když šestnáctiletá nejmenovaná dívka začala mít zdravotní problémy, vůbec jí nenapadlo, že si za ně může sama. Opravdovou příčinu potíží nejdřív neodhalil ani lékař, ale pak se všichni divili.

Závratě, nevolnost a bolesti kloubů, dohnali dívku k lékaři, který jí diagnostikoval zánět močového měchýře a předepsal antibiotika. Jenže hned po dvou dávkách se dívce přitížilo. Do nemocnice už jela s očividnou žloutenkou a ve velmi vážném stavu, bylo jasné, že problémem jsou její játra.

Dívka původem z Jemenu popřela, že by pila alkohol, brala drogy, ani neužila léky s paracetamolem, nebyla v zahraničí a nedostala krevní transfuzi, ze které by se mohla hepatitidou nakazit. Objednala si ale přes internet zelený čaj, který jí měl pomoci zhubnout. Pila tři šálky denně po dobu několika měsíců. Vzhledem k tomu, že složení nápoje bylo v čínštině, zůstalo záhadou.

Je však jisté, že čaj byl příčinou zánětu jejích jater a není to první případ. Desítky těchto případů jsou podle britského Daily Mailu uvedeny v lékařské literatuře, některé případy dokonce končí smrtí. Zelený čaj stále platí za jeden z nejzdravějších nápojů, je ovšem otázkou, zda na vině podobných případů nejsou třeba pesticidy užívané při pěstování čajovníků. Velmi riskantní je v tomto případě nákup produktů z rozvojových zemí. Buďte tedy obezřetní!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.