Hrůzná statistika: Neuvěříte, kolik lidí během července v Česku utonulo! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Hrůzná statistika: Neuvěříte, kolik lidí během července v Česku utonulo!

Během července lidé umírali při plavání, koupání, ale i lodních nehodách.
Během července lidé umírali při plavání, koupání, ale i lodních nehodách. (Foto: Profimedia.cz)

V první polovině prázdnin v Česku utonuly nejméně dvě desítky lidí. Loni přitom úmrtí při koupání či pádu do vody byla za stejné období jen asi desítka. Vyplývá to z informací ČTK a záchranářů. K nárůstu počtu utonulých pravděpodobně přispělo letošní horké a slunné počasí, loni bylo chladněji a republiku v létě trápily prudké bouřky.

Během července lidé umírali při plavání, koupání, ale i lodních nehodách. Jen pražská Zdravotnická záchranná služba zasahovala za celý měsíc v Praze a letecky i v dalších regionech u devíti případů tonutí, z nichž ve čtyřech plavci zemřeli. Zvláště začátek prázdnin byl tragický, kdy se v pátek 3. července a o navazujícím prodlouženém víkendu utopilo osm lidí. Podíl na úmrtích mělo přecenění sil ve vedru i pití alkoholu. Jeden mladík se dokonce šel koupat, ačkoli zřejmě neuměl plavat.

Dvě oběti si v polovině července vyžádalo neštěstí ve Vnorovech na Hodonínsku. V řece Moravě se tehdy utopil osmapadesátiletý muž, a následně při pokusu vytáhnout utonulého na břeh zemřel další, o rok starší muž. Také některé lodní nehody skončily smrtí. Na Slapské přehradě se 10. července převrátila loď se čtyřmi lidmi na palubě. Jeden muž zůstal pod člunem zaklíněný, a utopil se, další musel být převezen do nemocnice. Na přehradě Jesenice u Chebu zase 18. července zemřel plavec, kterého přejel policejní člun. Srážku nyní vyšetřuje policejní inspekce.

Odborníci doporučují, aby se lidé při koupání vyhýbali místům, kde jezdí lodě a čluny, a neplavali dál od břehu bez doprovodu či ruční bójky. "Pokud se vydáte na delší trasu, tak je lepší se nějak označit nebo ideálně vzít s sebou kamaráda na lodičce," řekl ČTK Josef Švec z Vodní záchranné služby Českého červeného kříže. Samozřejmostí pak podle něj je nepřepínat síly a nepít před plaváním alkohol. Mezi utonulými z letošního července byly často starší lidé, u kterých mohl k neštěstí přispět horší zdravotní stav, nebo naopak mladí lidé, z nichž mnozí podle policistů pili alkohol.

Neštěstí se bohužel nevyhýbalo ani dětem. U jezu v Ostravě zemřel v polovině července malý chlapec. Ve vodě byla i mladá žena, která skončila ve vážném stavu v nemocnici. Právě jezy patří často mezi nebezpečná místa, kde mohou i zdatné plavce překvapit víry a proudy. Dalšími místy častých neštěstí jsou lomy, kvůli proudům či ostrým kamenům pod vodou. Ovšem na malé děti by rodiče měli pečlivě dohlížet i na bezpečnějších místech. "Děti se topí nejčastěji ve chvíli, kdy pozornost dospělých poleví - 60 procent dětí do pěti let bylo ve vodě samo, když se topilo," upozornila docentka Veronika Benešová z centra úrazové prevence Fakultní nemocnice Motol.

Podle Švece z Vodní záchranné služby samozřejmě nynější horké a slunné počasí láká k vodě velké množství lidí, což může přispět ke zvýšení počtu případů tonoucích. Loni bylo v červenci i srpnu chladněji, Česko několikrát zasáhly prudké deště i lokální záplavy, kdežto letos naopak republiku trápí tropická vedra a sucho. Možná i proto byl celkový počet utonulých za rok 2014 nejnižší za několik let. Činil 191, zatímco v předchozích letech se vždy držel nad dvěma stovkami.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.