Domácí násilí: Nejvíc surovců je na severní Moravě | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Domácí násilí: Nejvíc surovců je na severní Moravě

Jeden z posledních a také nejdramatičtějších případů se stal tento týden na Vyškovsku. Opilý muž (39) škrtil svoji manželku a pak ji ohrožoval dvěma noži. Žena se z obavy o život uzamkla s malým synem v ložnici a zavolala policii. Ú
Jeden z posledních a také nejdramatičtějších případů se stal tento týden na Vyškovsku. Opilý muž (39) škrtil svoji manželku a pak ji ohrožoval dvěma noži. Žena se z obavy o život uzamkla s malým synem v ložnici a zavolala policii. Ú

PRAHA – Přes 38 procent Čechů má zkušenost s domácím násilím, které je stále častěji namířeno nejen proti manželkám a partnerkám, ale i proti rodičům a prarodičům agresora.

Přes 38 procent Čechů má zkušenost s domácím násilím, které je stále častěji namířeno nejen proti manželkám a partnerkám, ale i proti rodičům a prarodičům agresora. Policie má od nového roku účinný nástroj, jak týrání za zavřenými dveřmi zamezit. Násilníka může vykázat z domácnosti až na deset dní.

Během prvního čtvrtroku fungování tohoto opatření byl zaznamenán sestupný trend počtu vykázaných násilníků. „Je to potěšující zpráva. Snižování počtu případů platí pro celou republiku. Násilníci si dávají větší pozor,“ uvedla sociální pracovnice Martina Truxová.

Nejvíc případů násilí se stále odehrává na severní Moravě, což může souviset s vysokou nezaměstnaností. „Roli hraje i sociální situace. Nezaměstnanost i alkohol mohou být spouštěčem domácího násilí,“ objasňuje Marie Vavroňová z občanského sdružení Rosa.
Samotné oběti domácího násilí však projevují malou ochotu svoji situaci řešit. Často stahují už podaná trestní oznámení a vyjadřují naději, že násilník se změní a agrese se už nebude opakovat. Přitom dlouhodobé týrání může skončit i smrtí.

Ani poté, co se oběť rozhodne situaci řešit, není v boji osamocena. Může se obrátit na občanská sdružení nebo využít ubytování v azylovém domě s utajenou adresou.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.