Drama v Praze: Zabil nožem zloděje, když ho načapal na zahradě! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Drama v Praze: Zabil nožem zloděje, když ho načapal na zahradě!

Dům, který si zloděj včera v Praze- Kobylisích vybral a jeho majitel Miroslav J. ho zabil.
Dům, který si zloděj včera v Praze- Kobylisích vybral a jeho majitel Miroslav J. ho zabil. (Foto Aha!: Martin Pekárek, David Malík)

Houkající policejní auta, sanitka... Klidná část pražských Kobylis je na nohou. Majitel jednoho z domů Miroslav J. na zahradě načapal zloděje (†43). Po roztržce mu bodl nůž do hrudi. Jednal v sebeobraně? Je vrahem?

Venku bylo dnes ráno ještě šero, když se po zahradě rodinného domu v pražských Kobylisích v ulici U Školské zahrady kradl nenápadný muž. Bystrý majitel domu ho ale okamžitě zaregistroval a vydal se zjistit, co je zač. Nebylo totiž poprvé, kdy jemu nebo někomu v sousedství zloději vykradli dům! Jakmile zjistil, že jde opravdu o zloděje, začal se s ním hádat. Při šarvátce pak Miroslav J. zloději zabodl nůž do hrudníku, ten zranění podlehl.

Miroslava J. si odvezla kriminálka, vyslechla ho a po několika hodinách ho odvezla zpět domů. Proč? „Nebudu se k tomu nijak vyjadřovat, je to v šetření policie,“ odpověděl deníku Aha! na první pohled slušně vypadající Miroslav J. Majitel domu byl možná v právu. „Pracujeme na celé řadě verzí od zabití z nedbalosti po nutnou obranu,“ řekl deníku Aha! policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Advokát Jan Černý: Kdy je zabití sebeobrana?

Podle právníků by Miroslav J. mohl být teoreticky ušetřen jakéhokoliv postihu. „Aby ten trestný čin pozbyl trestnosti, musí být splněny dvě základní podmínky. Zaprvé musí útok trvat, to znamená, že pachatel nemůže být na útěku. Druhou podmínkou je, že nutná obrana musí být přiměřená,“ řekl Aha! advokát Jan Černý, podle něhož ale máme stále do práva praktikujícího například v USA daleko. „Naše zákony totiž do jisté míry chrání i zloděje,“ dodal.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.