Nevinnou dívku vrah hodil na koleje! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Nevinnou dívku vrah hodil na koleje!

Fotografie
Fotografie (internal)

Zdeňku Z. (†18) přepadl záhadný útočník 31. března 1946 v Libočanech na Žatecku. Útok byl tak brutální, že po něm mladá žena nejevila známky života. Zřejmě proto ji zločinec odnesl na blízkou železniční trať, kde ji doslova rozjezdily noční vlaky.

Ačkoli od hrůzné události uplynulo už téměř sedm desetiletí, už v té době uměli patologové při pitvě dokázat, že Zdeňka v okamžicích, kdy ji její vrah nesl na koleje, ještě žila. Byla pouze v bezvědomí. »Tato událost hluboce otřásla libočanskou veřejností. Dlouho se zvažovala příčina přepadení, a i když byl vrah dopaden, dodnes je tato událost zastřena tajemstvím,« stojí v historických dokumentech. Motiv vraždy Zdeňky Z. se nepodařilo nikdy spolehlivě odhalit, vrah ho neprozradil. Podle některých spekulací ale mohl bestiální čin souviset s aktivitou jejího otce Bedřicha Z. ve správní komisi, utvořené 1. června 1945. Ta se podle dobových záznamů věnovala »zajištění pořádku v obci, vypracování seznamů osob pro odsun Němců a provádění osídlovací politiky, současně s tím byly zpracovávány podklady k odsunu Němců a zajištění zbývajícího majetku«. Smrt mladé dívky tak mohla být pomstou, v divoké době však vyšetřování asi neproběhlo tak, jak mělo...

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.