Aha! to spočítalo: Na kolik vás přijdou velikonoční hody? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Aha! to spočítalo: Na kolik vás přijdou velikonoční hody?

Velikonoce - na kolik co přijde?
Velikonoce - na kolik co přijde? (Foto Aha! – Karel Kopáč, Profimedia.cz)

Chystáte se o Velikonocích vyvářet? Tak nemějte obavy z cen! Podle statistických údajů se totiž příliš nepohnuly, a pokud ano, tak spíš ve prospěch našich peněženek.

Spousta základních ingrediencí, ze kterých kuchařky kouzlí velikonoční laskominy, zlevnila – ať už jde o máslo (–5,6 %), cukr (–16,7%) či sádlo (–1 %). Trochu zdražila mouka (+1,5 %) a o 10 % bohužel i hvězda jarních hodů, vejce. Hostina, kterou na papíře »uvařila« redakce Aha! však dokazuje, že se růst i pokles cen vyrovnávají a že za typické menu, které obsahuje vše od mazance po nádivku, zaplatíme oproti loňsku pouhý padesátník navíc.

Utratíme menší část platu
Pozitivně vypadá toto skóre, i když vše porovnáme na základě průměrné měsíční mzdy v České republice, která byla ve stejném období loňského roku o 609 korun nižší. Hostina podle Aha! tak průměrného Čecha stála loni 1,2 procenta průměrné mzdy, zatímco letos je to 1,1 procenta. Podle ekonomů by trend zlevňování základních potravin měl pokračovat, ať už vlivem sankcí mezi Evropou a Ruskem, tak velké konkurence mezi řetězci. V naší ekonomice, kterou ovládají choutky České národní banky, je však třeba žít podle hesla »teď a tady«. Veselé Velikonoce!

Na propočítané útraty se můžete podívat v galerii.



Autor:  vr

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.