Legendární důchodky jsou stále v kurzu! Podívejte se s námi, jak se vyrábí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Legendární důchodky jsou stále v kurzu! Podívejte se s námi, jak se vyrábí

Výroba jednoho pár legendárních botek trvá zhruba půl hodiny.
Výroba jednoho pár legendárních botek trvá zhruba půl hodiny. (Foto Aha! - Martin Pekárek)

Jo, to bývala móda. Filcové, teplé boty obvykle se zipem zvané důchodky. Vzpomínáte? Na začátku sedmdesátých let zaplavily celou republiku. Výroba jela na plné obrátky. Jak by také ne. Byla velice levná a jednoduchá. Tato socialistická obuv jasně kralovala ulicím. Kdo je neměl, jako by snad ani nebyl! Jenže staré dobré důchodky se zase vracejí… Jsou přece tak praktické, levné.

Jediný výrobce

A nenechte se zmást názvem. Vzhledem k tomu, že se daly pořídit za pár kaček a navíc byly velice teploučké, nenosili je tehdy pouze penzisté. Oblíbené byly rovněž u mládeže. Velké popularitě se těšily především důchodky tmavě šedé barvy. To byl teprve šlágr! Víte, že ve své době byly těžko k sehnání?

Vyráběly se nejen u nás, ale i v dalších zemích východního bloku a pozor dokonce i na západě! Nejvíce ale byly spojovány právě s naší republikou. Po revoluci se výroba na nějaký čas zastavila, brzy se zase obnovila. Ovšem nikoliv už v Čechách, ale pouze na Slovensku.


Momentálně jediným výrobcem je rodinná firma Toga, která sídlí v obci Hradište pri Partizánskom. A tak jsme se do Slovenska rozjeli a zjišťovali, jak celý výrobní proces legendární obuvi vypadá, jaký je o ně v současné době zájem a jaká je jejich cena. Vždyť je to pomalu kuriozita!

Důchodky by je dnes už neuživily

„Firmu založil můj otec v roce 1996 a důchodky byly jedním z hlavních sortimentů, naše dominanta. V té době se prodávalo kolem třiceti tisíc párů za rok,“ uvedl současný majitel Togy Štefan Šťastný.

Nyní už jsou jen doplňkovým zbožím. „Výroba důchodek by nás neuživila,“ poznamenal Šťastný s tím, že další opětovný boom nyní zaznamenávají cvičky zvané jarmilky.

Ano, přesně takové, jaké frčely v osmdesátých letech. „Tvoří to zhruba sedmdesát procent naší výroby. Dnes světem hýbe retro móda. Trh si to prostě žádá,“ pokrčil rameny šéf Togy s tím, že jej vyváží do celé Evropy, Japonska či Koreje.


V jakém státě nejvíce frčí?

Důchodek ročně vyrobí zhruba dvacet tisíc párů. „Nejvíc jich putuje na Slovensko, pak do Rumunska a Maďarska. V Čechách je to teď s odbytem o něco horší. Nicméně ta klientela je jasně daná. Nejvíce je kupují senioři, kteří s nimi chodí jak na dvoře nebo na zahradě, babičky s nimi neváhají zajít do kostela. Čím je zima krušnější tím je prodej lepší,“ prozradil Štefan Šťastný. A čím si vysvětluje jejich výjimečnost? „Jsou pohodlné a teplé. Je to výrobek, který nestárne. Prostě jistá obuv. Někteří je nosí s oblibou rozepnuté. I to k tomu patří,“ vylíčil.



Přečtěte si
soorry
9. 3. 2015 • 20:15

Jo, ty šedé jsem měla. Babička v nich chodila a měla několikery. Bylo v nich teplo, tvar nohy, prodyšné. Pošťačky ta se bez nich neobešly, celý den na nohách ve fajn botách. U nás se jim říkalo kominíky.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.