Od neděle už ve sběrnách kovů nedostanete peníze na ruku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Od neděle už ve sběrnách kovů nedostanete peníze na ruku!

Tak odkud nám to vezete, pánové?
Tak odkud nám to vezete, pánové? (Foto Aha! – David Malík, ara)

Na účet nebo složenkou! Tak bude od neděle 1. března probíhat platba za kovy ve sběrnách surovin. Na ruku už bychom peníze dostat neměli. Ministerstvo životního prostředí si slibuje, že ubude výkupu kradeného železa.

Ministr životního prostředí Richard Brabec sleduje novou vyhláškou úplný zákaz hotovostního výkupu od fyzických osob. Novela zákona o odpadech navíc má určit, jakým způsobem se má vyplácet, v tuto chvíli by bylo možné platit i dárkovými kartami a ty by byly opět anonymní. Dokud nebude platit, MŽP doporučuje sběrnám dva způsoby: platbu na účet a složenkou na adresu trvalého bydliště.

U výkupu papíru a dalších surovin se nic měnit nebude. Pokud dovezete do sběrny balíky papíru, dostanete peníze rovnou. Změna se týká jen kovů.

V Česku existuje 2500 až 4000 sběren, řada z nich je tzv. mobilních, nemají pevnou adresu. A to je právě problém, nedají se kontrolovat. Proto ministerstvo dále chce zpřísňovat vydávání licencí. Zvažuje se např. povinné zavedení kamerového systému nebo vytvoření speciálního policejního týmu. Úřad nechce zcela zakázat výkup surovin pro slušné lidi, i takové návrhy padly.

Některá města, například Karviná, Bohumín, Orlová či Havířov, zavedla vlastní vyhlášky, kterými se snaží zatrhnout obchod s kradenými kovy. Zakazují jednotlivcům prodávat šrot ve sběrnách a nařizují ho odevzdávat zdarma v městských dvorech. Porušování zatím ale řeší pouze domluvami.

Přečtěte si
mekanik
25. 2. 2015 • 17:42

tak to má Rychtář po pérdeli

mazd
25. 2. 2015 • 13:44

Za poslední dobu nejlepší rozhodnutí.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.