Chřipková epidemie: Nejdřív viróza, pak zánět průdušek! Martin (35) se s nemocí pral měsíc | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Chřipková epidemie: Nejdřív viróza, pak zánět průdušek! Martin (35) se s nemocí pral měsíc

Martin Dvořák byl kvůli chřipce marod celý měsíc.
Martin Dvořák byl kvůli chřipce marod celý měsíc. (Foto Aha! – Kateřina Moravcová)

Zákeřná chřipka skolila i Martina Dvořáka (35) ze Sokolova. S nekonečnou horečkou, tíhou na hrudi a slabostí celého těla se pral téměř měsíc.

Těžkou chřipkou onemocněl Martin na přelomu roku. „Přišlo to jako blesk z čistého nebe. Nejdřív mě začalo bolet celé tělo. Takovou bolest jsem ale nezažil. Nemohl jsem vstát z postele. Natáhnout ruku a napít se čaje byl nadlidský úkon,“ popisuje první příznaky. K nemohoucnosti se brzo přidaly i vysoké horečky, rýma a bolest hlavy. Nejdřív se léčil doma, protože si myslel, že chřipku vyleží a pár dnech bude dobře.

„Měl jsem ale stále horečky kolem 39 stupňů srazit nešly ani prášky. Rozhodl jsem se proto nakonec navštívit lékaře, který mi dal antibiotika,“ dodává Martin. Léky zabíraly podle jeho slov velmi pomalu. „Hrozně špatně se mi dýchalo, jako bych měl na plicích balvan, k tomu mi hrozně bušilo srdce,“ doplňuje. Chřipka ho připoutala k posteli téměř na celý měsíc. U lékaře byl v průběhu nemoci asi pětkrát. „Říkal, že jsem měl těžkou chřipku, k ní se pak přidala, jak jsem byl oslabený, bakteriální infekce. Zasáhla průdušky a plíce,“ dodává Martin. „Bylo to nekonečné. Nemohl jsem ani pořádně jíst. Zhubl jsem sedm kilo,“ říká Martin Dvořák.

Přečtěte si
pavucinka
21. 2. 2015 • 12:48

Po každé viroze se udělá jizva na játrech, takže nakonec cirhozu může mít i abstinent. Tohle současné přecházení viroz je hodně špatný návyk, ve finále pravděpodobně bude zkracovat i průměrný věk, poté cos e takový hrdina dočká závažné diagnozy a stane se i drahým pacientem. Asi se nikomu nahoře nechce řešit " co bude zítra ", ale tento pohled často vyčítáme našim snědým spoluobčanům.

aurora45
14. 2. 2015 • 14:38

prroude, že ty máš jen tu smrtelnou mužskou nemoc - rýmičku? Na tu skutečně farmaceutika nezabírají, stačí slaná voda. Ale kdybys měl opravdovou chřipku a zánět dolních cest dýchacích, tak by ti bylo ouvej!

prroud
14. 2. 2015 • 11:17

Taky "valcim",ale vzhledem k tomu ze mi nic od farmaceutu domu nesmi!!! Tak prirodnima vecma a cejtim se prave proto celkem dobre,na tu bidu,aspon nejsem neschopnej udelat si caj,dojet do mesta atd.,jen je to krapet tezsi a pekne me to otravuje.

cozumel
14. 2. 2015 • 10:10

No, podobně, mně to začalo jako zánět průdušek a skončila jsem s virovým zápalem plic - taky paráda

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.