Jak se pozná zneužívání dítěte? Lucinka (5) namalovala prasátko... s dlouhým ocáskem. Její táta se pak oběsil! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Jak se pozná zneužívání dítěte? Lucinka (5) namalovala prasátko... s dlouhým ocáskem. Její táta se pak oběsil!

Otec přišel kvůli obvinění pedagožky o obě děti, a pak si sáhl na život.
Otec přišel kvůli obvinění pedagožky o obě děti, a pak si sáhl na život. (Foto: Aha! - Zbyněk Schnapka, Facebook, ara)

Lucinka (5) dostala úkol nakreslit rodinu jako zvířátka. Ze sebe udělala oslíka, tátu znázornila jako prasátko s dlouhým ocáskem.

Speciální pedagožka Dominika B., u níž byla kvůli vadě řeči, z toho usoudila, že ji otec zneužívá. Úřady rodině děti vzaly a tatínek Vlastimil K. (†46) se oběsil. Obviněn přitom z ničeho nebyl.

Co přesně se v ordinaci dělo, Dominika B. nechce komentovat: „Jsem vázána mlčenlivostí.“ Z policie ale unikla část její výpovědi. „U prasete, které mělo označovat otce, namalovala nezvykle dlouhý ocas. Na otázku, jestli prase sahá na oslíka, dívka řekla, že ano. K tomu doplnila, že se to oslíkovi nelíbilo, že by nejraději utekl do svého domečku a byl by rád, kdyby se prase odstěhovalo. Když jsem se ptala, co chtělo prase, aby mu oslík dělal, dívka mlčela,“ uvedla pedagožka podle Práva.

Pak měla při rozhovoru s Lucinkou pokračovat konkrétními otázkami: „Sahá ti tatínek mezi nožičky? Víš to, že kluci mají pindíka a tátové taky a akorát ho můžou mít velkýho a tvrdýho?“  Z něj údajně vyplývá, že Lucinka měla souhlasit. U psycholožky a na policii dívenka ale už nic takového nezopakovala. Naopak, řekla, že tatínka a maminku má ráda až do stropu a tatínek jí mezi nožičky nesahá.

Co řekl policii táta?

„Obě holky jsem myl, jako každý otec myje malé děti. Namydlil jsem je po celém těle včetně genitálií a konečníku, opláchl vodou z vany a nakonec utřel od hlavy až po paty,“ vypověděl podle serveru novinky.cz.

Mohou rodiče děti koupat?

Jen co se o případu začalo psát, začali mít rodiče strach. Mohou svoje děti koupat? Spát s nimi v posteli? I k tomu se Miloslav Čedík vyjádřil.

Jak mají otcové či matky koupat děti, aniž by se jich dotkli?

„Skrytě je dětem v mnoha rodinách různým způsobem ubližováno, měli bychom být velmi vnímaví k signálům, které mohou od dětí přicházet. Z hlediska koupání dětí jsem pro zdravý selský rozum. Je to chvíle, kdy je rodič v intimním kontaktu se svým potomkem, má příležitost se radovat společně s ním, užívat si vodu a je to vlastně rituál, který se děje každodenně a přispívá k jistotám dítěte.“

Co stačí k tomu, aby byly děti odebrány? Kolik je třeba posudků?

„Vždy se zvažuje míra ohrožení dítěte, je na prvním místě.“

K odebrání dětí údajně stačilo, že si logopedka zahrála na psycholožku. Byl postup správný?

„Myslím si, že není špatně, aby byla v této věci učiněna revize jejího postupu.“

Je normální, že rodiče se svými dětmi spí v posteli, myjí je, mazlí se s nimi?

„Samozřejmě, dítě potřebuje kontakt, potvrzení, dotyk. Je ovšem také třeba brát v úvahu věk dítěte, to, co je normální dělat batoleti, by bylo u pubertálního dítěte na pováženou.“

 

Přečtěte si
anezat
29. 1. 2015 • 15:05

slavibor
29. 1. 2015 • 14:45

Zdá se, že logopedka si hrála na psycholožku a vymklo se jí to z rukou. Ještěže už mám děti dávno dospělé a nemusím řešit, co kde namalovaly a zda-li si pro ně nebo pro mě nepřijde nějaký úřad.

marie60
29. 1. 2015 • 14:04

..asi je sama ujetá a sní o tvrdém pyji.

marie60
29. 1. 2015 • 14:03

Doufám, že ji potrestají.Ona sama je úchylná a podsouvala děvčátku takové prasárny.Nechápu, proč do ordinace s děvčátkem nesměli její rodiče? Moje maminka se mnou šla vždy do ordinace.Já být příbuznou té rodiny, tak tu aktivní pussy proplesknu.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.